A veszélyhelyzet nem magyar sajátosság, mindenütt létezik

Elkészült az Alapjogokért Központ legújabb KözpontPercek kisvideója; a Veszélyhelyzet a gyakorlatban című, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tartalmat kedden osztották meg a központ Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Forrás: MTI2020. 03. 18. 8:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a videóban azt mondta, hogy a veszélyhelyzet a különleges jogrendek legenyhébbike. Időtartama alatt egyes alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető, vagy a szükséges és arányos mértéken túl is korlátozható.

Járványveszély idején ez tipikusan a mozgáshoz és gyülekezéshez való alkotmányos jogokat érinti.

A különleges intézkedések keretében a kormány közintézményeket zárathat be, korlátozhatja rendezvények megtartását, közegészségügyi okból karantént, fokozott egészségügyi ellenőrzéseket, utazási tilalmat rendelhet el, de ha szükséges, akár gyárak, üzemek irányítását is átveheti. Például akkor, ha azokban különleges orvosi eszközöket, vagy gyógyszereket gyártanak.

Fontos tisztázni – mondta a stratégiai igazgató –, hogy a veszélyhelyzet nem magyar sajátosság, hanem szinte a világ összes országában létezik az a lehetőség, hogy rendkívüli események – mint például természeti csapás, terrorveszély vagy járványfenyegetés – esetén a kormányok a megszokottól eltérő, különleges jogrendet léptetnek életbe.

Ez történt a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófa és a 2013-as nagy dunai árvíz idején is – emlékeztetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.