Az alaptörvényt támadja a gyurcsányista jogász

Már szinte trenddé vált a baloldalon, hogy az alaptörvényt támadják és arról értekeznek, hogy a szivárványkoalíció hatalomra kerülése esetén miként írnák újra akár a teljes jogrendszert. Legutóbb Fleck Zoltán tett így, amikor a Klubrádió vendége volt. A jogász egyébként már többször is hitet tett Gyurcsány Ferenc mellett, aki ugyancsak számtalanszor nekiment az alaptörvénynek.

2021. 07. 19. 7:50
null
Az ELTE oktatója radikális javaslatokat fogalmaz meg Forrás: Origó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fleck Zoltán, az ismert baloldali jogász a héten a Klubrádió Megbeszéljük… című műsorának volt a vendége, ahol a Eötvös Károly Intézet igazgatója az alaptörvényt támadva arról beszélt, hogy „egy nem jogállami rendszer alkotmánya vagy alaptörvénye nem tekinthető jogállami alaptörvénynek”.

Az ELTE oktatója radikális javaslatokat fogalmaz meg
Fotó: Origó

Egyre többször lehet találkozni azzal a véleménnyel a baloldalon, hogy egy választási győzelem után a jogrendszer jelentős átalakítását kell végrehajtaniuk a balliberális pártoknak.

Ebben a diskurzusban szerepet kapnak a tudományos élet képviselői is, többek közt Fleck Zoltán, aki szintén tagja annak a jogászcsoportnak, amely azt ajánlja a szivárványkoalíció pártjainak, hogy egy új, baloldali többségű Országgyűlés első ülésnapján egyszerű többséggel és az Alkotmánybíróság jogkörének átvételével mondják ki az alaptörvény semmisségét.

A jogász most kifejtette, hogy szerinte a „baloldal hatalomra kerülése esetén az Európai Uniónak kevés fenntartása lesz azzal kapcsolatban, hogy indul be a szivárványkoalíció által remélt új alkotmányozás”. Emlékezetes, hogy Fleck – aki egyúttal az ELTE jogi karán oktat – tavaly azt nyilatkozta, hogy

„nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után”.

Ezzel a véleménnyel egybecseng, amikor tavaly nyáron Gyurcsány Ferenc, a baloldal bukott miniszterelnöke kirohant Vidnyánszky Attila ellen, mert őt nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. – Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz – közölte akkor Gyurcsány.

Mindez azért fontos, mert Fleck Zoltán már számtalan esetben tett hitet Gyurcsány Ferenc mellett, sőt részt vett abban a 2011-es akcióban is, ahol az aláírók a volt miniszterelnököt Nagy Imréhez hasonlították, és mentelmi jogának megvonását koncepciós pernek állították be.

További közös pont Fleck és Gyurcsány között, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke is nyilatkozott már a baloldal jogrendszer átalakításával kapcsolatos vágyálmáról. Gyurcsány szerint ha a baloldali erők az esetleges választási győzelem után szemfülesek lesznek, akkor megmaradhatnak a jogállami keretek között. – Egy baloldali kormánynak szét kell feszítenie az alkotmányos kereteket, de ezzel kapcsolatban nem érdemes hangzatos szövegeket mondania – hangsúlyozta Gyurcsány, hozzátéve, a részleteket illetően „nem akarnak mindent a Fidesz orrára kötni”.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje is többször hangsúlyozta már, hogy egy baloldali kormány hatalomra kerülése esetén az alaptörvényt kidobná a kukába, viszont új alkotmányról csak akkor akar beszélni, ha majd a teljes ellenzék egyetért a kérdésben. A Demokratikus Koalíció politikusa arról is beszélt, hogy „egy esetleges új alkotmánynak széles körű társadalmi egyeztetésen kell alapulnia”.

A Gyurcsány-párt miniszterelnök-jelöltje azt már nem fejtette ki, hogy mit ért széles körű egyeztetésen, ugyanakkor azt elismeri, ha feles többséggel akarnak alkotmányozni, az „feszültségeket okozhat”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.