Az egészségügyi törvény kihirdetését rendelte el Áder János államfő

Áder János szerdán elrendelte az orvosi béremelést is tartalmazó egészségügyi törvény kihirdetését.

Forrás: MTI2020. 10. 14. 16:38
ÁDER János
Budapest, 2020. mjus 2. der Jnos kztrsasgi elnk beszdet mond az Orszggyls nnepi lsn 2020. mjus 2-n. Harminc vvel ezeltt alakult meg a rendszervlts utni els szabadon vlasztott Orszggyls. A ngy vtizedes prtllami idszak utn 1990. mrcius 25-n s prilis 8-n rendeztk meg az els szabad, tbbprti parlamenti vlasztsokat. MTI/Mth Zoltn Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János köztársasági elnök szerdán elrendelte az orvosi béremelést is tartalmazó egészségügyi törvény kihirdetését. Az ezzel kapcsolatos közleményében az államfő aláhúzta, hogy döntés ritkán tapasztalható szakmai, politikai, szakbizottsági konszenzussal született meg. A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján szerdán megjelent közleményben az államfő azt írta: a törvénnyel szemben megalapozott alkotmányos kifogás nem támasztható, a még nyitott kérdésekre a végrehajtási rendeletek – a törvény hatályba lépéséig – választ adhatnak.

Áder János emlékeztetett: az Országgyűlés 2020. október 6-án fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, ami az egészségügyi dolgozók, orvosok munkavégzésének feltételeit, munkájuk megbecsülését és az egészségügyi tevékenység több területét érinti.

Az előterjesztés a Magyar Orvosi Kamara és a kormány közötti megállapodás révén került a parlament elé – mutatott rá közleményében az államfő, hozzátéve, hogy a törvényt az Országgyűlés kivételes eljárásban minden ellenzéki párt támogatásával egyhangúlag fogadta el.

Tovább faragná az új orvostörvényt a Magyar Orvosi Kamara

Bár a törvény az orvostársadalom előzetes igényének megfelelő bérezést garantál, de alapjogokat sért – ezt gondolja az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről a Magyar Orvosi Kamara, amely ma egyeztet Pintér Sándor belügyminiszterrel a változásokról.

Állásfoglalást készített a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről. A szervezet honlapján elérhető vélemény szerint további egyeztetésre és módosításra van szükség, mert a jogszabály szerintük túlterjeszkedik mindazon, amiről Orbán Viktor miniszterelnökkel megállapodtak.

Megírtuk, a kormányfő történelmi léptékű béremelést jelentett be október elején, miután a kormány elfogadta a kamara által előterjesztett bértáblajavaslatot. A jogszabály alapján – melyet egyhangúlag fogadott el a parlament – az orvosok három lépcsőben, először 2021-ben, majd 2022-ben és 2023-ban kapnak fizetésemelést. Egy kezdő orvos bére 2023-ra a jelenlegi 255 ezer forintról 687 ezer forintra emelkedik, a negyven év szakmai tapasztalattal rendelkező orvosé pedig a jelenlegi 525 ezer forint helyett 2,4 millió forint lesz.

A törvény büntethetővé tette a hálapénzt, így a jövőben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki jogtalan előnyt ad vagy ígér.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.