Az ellenzék segélyt osztogatna, a kormány munkahelyeket teremt

Az Országgyűlés hétfői ülésén az érettségi és a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válság témája, valamint Kövér László minapi nyilatkozata is előkerült. A kormánypártok képviselői eltökéltnek mutatkoztak abban, hogy a korábbi balliberális kormányok segélyalapú politikája helyett olcsó hitelekkel és bértámogatással segítsék az országot a talpraállásban.

2020. 05. 04. 17:24
NMETH Szilrd; SZIJJRT Pter
Budapest, 2020. május 4. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 4-én. Balra Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Szijjártó Péter: az ellenzék továbbra is segélyeket akar ahelyett, hogy új munkahelyek teremtését követelné a kormánytól
  • Dömötör Csaba emlékeztetett: Gyurcsány a külhoni magyarok kettős állampolgársága ellen kampányolt, 23 millió románnal riogatott, illetve saját népére lövetett és trágár szavakkal beszélt Magyarországról
  • A kieső munkaidőre a kormány pótolja ki a kieső béreket. A programra már 151 vállalat jelentkezett, ebből 124 magyar cég, amelyek vállalták, hogy 32 ezer munkahelyet fognak megvédeni
  • A jelenlegi válsághelyzetben nem politikai küzdelemre, hanem összefogásra, szolidaritásra lenne szükség, a közteherviselésből pedig a kormánynak, a bankoknak, a politikusoknak és a multiknak is ki kell venni a részüket
  • Az Országgyűlés ülése Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter napirend előtti felszólalása, és a frakciók kétperces reagálása után további napirend előtti felszólalásokkal folytatódott.

    Emelkedő munkanélküliség

    Burány Sándor (Párbeszéd) arról beszélt, hogy miközben hétről-hétre brutálisan nő az álláskeresők száma, a KSH megszünteti azt a részletes statisztikát, amiből a pontos számok kiderülnének. A politikus azt ugyanakkor biztosnak nevezte, hogy a kormány gazdaságvédelmi intézkedései elégtelenek, ezért az álláskeresési járulék összegének és időtartamának növelését követelte mondván: az emberek többségének nincsen öt-hat, csupán egy-két havi tartaléka van, ezért azonnali segítségre van szükségük a munkájukat elvesztőknek.

    Szijjártó Péter válaszában úgy fogalmazott: az ellenzék továbbra is segélyeket akar ahelyett, hogy új munkahelyek teremtését követelné a kormánytól, noha utóbbi „példás együttműködés lenne”.

    – A jelenlegi helyzet még inkább indokolja a munkahely alapú gazdaság megteremtését – jelentette ki a miniszter hangsúlyozva, hogy csak az utóbbi hetekben négy olyan nagy beruházásról született megállapodás, amelyek többezres nagyságrendben teremtenek munkahelyeket, továbbá 151 vállalat kért bértámogatást 72 pedig hitelt 0.1 százalékos kamatra. – Ennek van értelme, nem a segélyezésnek – mondta.

    Gyurcsány Ferenc a házelnököt becsmérelte

    Gyurcsány Ferenc (DK) felszólalásában Kövér László egy nyilatkozatára utalva azt fejtegette, hogy a kormány a vele egyet nem értők sokaságát nem tekinti a magyar nemzet részének. – Ugyanezek keblükre ölelnek minden határon túli magyart politikai meggyőződésüktől függetlenül – méltatlankodott Gyurcsány, aki szerint ez „a trianoni nemzet, a sérelmi nemzet fogalma”. A DK elnöke egyúttal náci és sztálinista beszédnek nevezte, hogy az ellenzék egyes szereplői külföldi hatalmak ügynökei lennének. Szavait félremagyarázva és kiforgatva Gyurcsány azt állította, hogy Kövér alacsonyabb rendűnek tartja a nőket, ezért azt kérte az ellenzéki képviselőktől, hogy ne álljanak fel, amikor a házelnök bejön a terembe, ne szólítsák „Tisztelt elnök úrnak”, és ne szólítsák „kedves képviselőknek” a kormánypártiakat.

    Dömötör Csaba válaszában közölte, oka van annak, hogy egyes ellenzékiekről felvetődik, hogy mi a viszonyuk a nemzettel.

    A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztette Gyurcsányt a külhoni magyarok kettős állampolgársága elleni kampányára, a 23 millió románnal való riogatására, hogy saját népére lövetett, és hogy trágár szavakkal beszélt Magyarországról.

    Felhívta a figyelmet arra is, hogy a házelnök nem a nőkről, hanem konkrét képviselőkről beszélt, akiknek stílusa nőhöz, férfihoz, bármilyen közfeladatot ellátó emberhez méltatlan.

    – Ha már stílust emleget, önök mikor kérnek bocsánatot a patkányozásért, a lámpavasért? – kérdezte Dömötör, aki üres provokációnak nevezte Gyurcsány felszólalását.

    Szijjártó: furcsa, hogy egy MSZP-s frakcióvezető kéri számon a nyugdíjasok ügyét

    Tóth Bertalan (MSZP) szerint a koronavírus-járvány által okozott társadalmi és gazdasági válság hatásai brutális lesz. Tóth beszédében úgy fogalmazott, hogy a kormány nem figyel azokra, akik elveszítik munkahelyeiket, a politikus úgy vélte, hogy az embereket át kellene segíteni a válságon, a kis- és középvállalkozásokat pedig segíteni kellene a túlélésben. Tóth azzal is vádolta beszédében a kabinetet, hogy a védőeszközök a raktárakban vannak és, hogy fontos, közérdekű adatokat titkolnak el. A képviselő felsorolta pártja javaslatait, amelyekre szerinte a kormány nemet mondott: a nyugdíjasok gyors megsegítése, az álláskeresési járadék 9 hónapra emelése, az energiaárak mérséklése szerepelt felsorolásában. Pártja nevében követelte, hogy az értünk dolgozók, orvosok, ápolók, rendőrök, katonák azonnali béremelést kapjanak, emeljék az álláskeresési járadék idejét, valamint a családi pótlék összegét, a nyugdíjasok kapjanak 20 ezer forintnyi egyszeri juttatást és a költségvetés vállalja át a bérek 80 százalékát.

    A képviselő szavaira Szijjártó Péter úgy reagált, hogy „furcsa, hogy egy MSZP-s frakcióvezető kéri számon a nyugdíjasok ügyét”.

    Mint mondta, a szocialisták kormányzásuk alatt elvették a 13. havi nyugdíjat, „mi most megtettük az első lépést a 13. havi nyugdíj visszavezetésére”

    – fogalmazott a miniszter.

    Azt is felvetette, hogy a kormány rengeteg segítséget nyújtott a családoknak 2010 óta, úgyhogy emiatt is különös volt hallgatni a számonkérést. – Önök hadilábon állnak a tényekkel – hangsúlyozta a miniszter a kis- és középvállalatok támogatásairól beszélve, hozzátéve, hogy a kieső munkaidőre a kormány pótolja ki a kieső béreket.

    A programra már 151 vállalat jelentkezett, ebből 124 magyar cég, amelyek vállalták, hogy 32 ezer munkahelyet fognak megvédeni.

    – Ezt elvitatni, a valósággal történő konfrontálódás jele – összegzett a miniszter. Szijjártó Péter azt is kiemelte, hogy a vállalkozások soha ilyen könnyen, kedvezményesen, likviditás fenntartásához, munkahelyek megőrzéséhez hitelt még nem tudtak felvenni. – A köztünk lévő vita fenn fog maradni. Önök a segélyezésre alapítják a politikájukat, mi a munkahelyteremtésre. Mindketten kínáltunk egy víziót korábban a választóknak, a magyar polgárok minket választottak – fejezte be válaszát a tárcavezető.

    Ózd jobbikos polgármestere huszonöt százalékkal csökkentette az óvodai dolgozók bérét

    Jakab Péter (Jobbik) arról beszélt, hogy a fideszes választók csalódottak, mert azzal hitegették őket, hogy a „Mészárosok és Tiborczok” olyan nemzeti tőkések lesznek, akik segítenek, ha baj van, ám ők most mégsem nyúlnak a pénztárcájukba. Jakab szerint helyettük a kormány csak a melósoktól, a kisvállalkozóktól, az önkormányzatoktól vár el szolidaritást és közteherviselést. A politikus undorítónak nevezte a „nemzet rablóbandáját” és azzal fenyegetőzött, hogy így is fognak majd bánni velük.

    Orbán Balázs válaszában hangsúlyozta:

    A jelenlegi válsághelyzetben nem politikai küzdelemre hanem összefogásra, szolidaritásra lenne szükség, a közteherviselésből pedig a kormánynak, a bankoknak, a politikusoknak és a multiknak is ki kell venni a részüket.

    A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kitért arra, hogy a járvány elleni küzdelemmel kapcsolatban a kormány hiába közöl gazdasági, egészségügyi szakemberekre hivatkozva tényeket, azok leperegnek az ellenzékről. – Ezzel nem lehet mit kezdeni. Tény viszont, hogy a magyar emberekkel közösen a kormány eddig jól kelezte a válságot, és az is tény, hogy a járványhelyzetre hivatkozva Ózd jobbikos polgármestere huszonöt százalékkal csökkentette az óvodai dolgozók bérét – mondta Orbán Balázs.

    Köszönet a helytállásért

    Simicskó István (KDNP) napirend előtti felszólalásában emlékeztetett, hogy Szent Flórián napja van, aki a tűzoltók és a katasztrófavédők védőszentje. A képviselő szerint a T. Házban fontos, hogy megüssék a tisztelet hangját is a politikai viták mellett, ezért megköszönte a helytállást mindazoknak, akik segítik az állampolgárokat. Említette többek között a tűzoltókat, a rendőröket, a katonákat, az orvosokat, az ápolókat. Szintén köszönetet mondott a helytállásért az önkénteseknek, a bolti eladóknak, a tanároknak. Megköszönte a kormány munkáját és Szijjártó Péter munkáját is, akinek tárcája segít a külföldön rekedt magyarok hazahozatalában.

    A külgazdasági- és külügyminiszter válaszában emlékeztetett: a világjárvány olyan helyzetet idézett elő, amilyenben még nem voltunk. A kormány ugyan találkozott válsághelyzetekkel 2010-ben és 2015-ben, de jelenleg komplex gazdasági, egészségügyi válsággal állunk szemben. A tárcavezető felidézte, hogy a 2008-as gazdasági válság után Magyarország előbb szorult az „IMF lélegeztetőgépére”, mint Görögország, ahol később óriási áldozatokat követelt a válságkezelés.

    – Kevés olyan szakértő volt, aki pici esélyt adott volna nekünk, na nem a kilábalásra, hanem arra, hogy 2019-ben Magyarország mutassa fel az EU legnagyobb arányú gazdasági növekedését – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az akkor kárörvendő közgazdászok most ugyanolyan magabiztossággal mondják: nem fog bejönni.

    – Reméljük, annyira lesz igazuk, mint legutóbb – mondta a miniszter. A külföldről hazahozott magyarok kapcsán kiemelte, hogy eddig 9939 magyar állampolgárt segítettek a hazatérésben, további 740 honfitársunk hazahozatalán még dolgoznak. Egy közép-európai összefogásban összesen 94 magyar, 15 szlovák és 14 szlovén állampolgárt hoznak haza a napokban. – A magyar emberek megvédésében részt vevőknek őszinte hálával tartozunk – fejezte be a válaszát a miniszter.

    Karácsony hajléktalanszállót nyitna Csepelen

    Németh Szilárd (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet: Csepelen már több ezren tiltakoztak az ellen, hogy Karácsony Gergely hazug módon a koronavírusra hivatkozva hajléktalanszállót akar nyitni a kerületben, ráadásul egy olyan helyen, ahol óvoda, orvosi rendelő is van. – Karácsony visszaél a hatalmával, mert nem egyeztetett az érintettekkel, ha pedig lebukik, akkor hazudik – fogalmazott. Németh felhívta a figyelmet arra, hogy az egész terv Soros Györgyhöz köthető, hiszen annak részleteit az általa támogatott szerveztek dolgozták ki. – Nem kérünk a Soros-Karácsony tervből – jelentette ki.

    Rétvári Bence válaszában hangsúlyozta: Karácsony annak ellenére nem folytat párbeszédet az érintettekkel, hogy ő a Párbeszéd társelnöke és a balliberális hagyományokat folytatva a tétlen, gyenge, a felelősséget pedig másra hárítja.

    Az Emmi parlamenti államtitkára emlékeztette, hogy korábbi ígérteivel szemben Karácsony stadion stop helyett kórház, híd és múzeumépítési stopba kezdett, továbbá hazudott a Pesti úti idősotthonban uralkodó állapotokról, ahol immár sajnos 38-ra emelkedett az elhunytak száma.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.