Az ellenzéki polgármesterek erőből tárgyaltak volna a kormánnyal: nem sikerült

Külön tárgyal a kormány a 25 ezernél nagyobb lélekszámú, de nem megyei jogú városok önkormányzataival a járvány miatt kiesett bevételek kompenzálásáról. Eddig is erről volt szó, de az ellenzéki polgármesterek vállalhatatlan kérésekkel érkeztek a február 17-i tárgyalásra. Csalódniuk kellett.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook, MTI2021. 02. 18. 13:47
null
20201110 MN Budapest Gulyás Gergely miniszter interjú Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változott a kormány elgondolása az önkormányzatok kompenzációjával kapcsolatban. A költségvetési támogatásra azért van szükség, mert a járványügyi helyzet recessziót okozott minden érintett ország, így Magyarország gazdaságában is. A kis- és közepes vállalkozások terheinek könnyítésére a kormány lehetővé tette, hogy ezek az iparűzési adónak csak a felét fizessék be idén, az önkormányzatoknak pedig ígéretet tett, hogy a kiesett bevételt – a település lélekszámától függően – kompenzálja. A 25 ezernél kevesebb lakosú önkormányzatok a teljes kiesett összeget megkapják, a fővárosi kerületekkel és a 25 ezer feletti lakosú települések képviselőivel külön-külön tárgyal egy kormánybizottság.

Gulyás Gergely megerősítette: a tárgyalások tovább folynak a kompenzációs lehetőségekről az önkormányzatokkal (Fotó: Magyar Nemzet-archív)

Február 17-én a kormány képviseletében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megbeszélésre hívta a 25 ezernél több lakosú, nem megyei jogú városok polgármestereit, hogy tájékoztatást adjanak saját településük helyzetéről. Ezen részt vett a Gémesi György vezette, elsősorban ellenzéki városokat tömörítő Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) is. A szervezet tagjai közösen három olyan kérést fogalmaztak meg a tárgyaláson, amelyeket a kormány kezdettől fogva megvalósíthatatlannak tart. A MÖSZ a Facebook-oldalán csalódottságának adott hangot, noha a kormányzati tárgyalás a 25 ezer főnél nagyobb, nem megyei jogú városokkal még meg sem kezdődött.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a kormány álláspontja világos: a terheket közösen kell vállalni, az államnak és az önkormányzatoknak is. Hozzátette, szeretnék, ha az önkormányzatok a tehervállalás mellett számíthatnának az államra. A miniszter megerősítette, hogy a jövő héten folytatódnak az önkormányzatokkal a tárgyalások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.