Az elmúlt tíz év a demográfiai fordulat évtizede volt

– Az uniós tagállamok közül hazánkban emelkedett leginkább a gyermekvállalási kedv – mondta Novák Katalin.

Forrás: MTI2021. 01. 29. 11:48
happy mother with baby and papers working at home
A Fidesz-KDNP kormánya a gyermekes családok elkötelezett támogatója Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A demográfiai fordulat évtizede volt a 2010 és 2020 közötti időszak, ez idő alatt 24 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv Magyarországon, ez az adat Európában a legjobb – reagált a KSH pénteken közzétett népesedési adataira a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin hangsúlyozta: büszkén kijelenthetjük, hogy az elmúlt tíz évben az Európai Unió összes tagállama közül Magyarországon emelkedett leginkább a gyermekvállalási kedv.

– A pozitív demográfiai fordulatot az is alátámasztja – mutatott rá –, hogy ugyanezen idő alatt a házasságkötések száma is majdnem a duplájára emelkedett:

míg 2010-ben 35 ezer pár, addig 2020-ban már 67 ezer pár kötött házasságot.

Hozzátette: bízik abban, hogy a pozitív változások tartósak lesznek.

A miniszter ugyanakkor közölte, hogy a koronavírus-járvány következményeként a demográfiai adatok rendkívül kedvezőtlenül alakultak mindenhol a világon. Elmondta: Magyarországon nemcsak a halálozások számában tükröződik a járvány hatása, hanem – a decemberi adatok szerint – a gyermekvállalási kedvet is visszavetette. Véleménye szerint ez azt jelzi, hogy a járvány a fiatalok gyermekvállalással kapcsolatos terveit is újraírja. Tájékoztatása szerint Európa nagyon sok országában esett vissza jelentősen a születések száma. Példaként Franciaországot említette, ahol 1945 óta nem született olyan kevés gyermek, mint 2020-ban, pedig ott jelentős bevándorlással is számolhatnak, de emellett Németországban, Svédországban, Lettországban is csökkent decemberben a születések száma az előző évhez képest.

Arról is szólt a miniszter, hogy

idehaza 2020-ban az előző évinél háromezerrel több gyermek született (összesen 92 233),

a decemberi hónap adata mégis csaknem nyolcszázalékos csökkenést mutat. – Ez már a járvány hatásának is tulajdonítható, és arra lehet számítani, hogy ez a negatív hatás végigkíséri majd a következő hónapokat is – jegyezte meg.

Novák Katalin mindezek ellenére reményét fejezte ki, hogy a járvány után azok a fiatalok is bátran mernek majd a családalapítás mellett dönteni, akik ebben az időszakban nem vállalkoztak erre. Emlékeztetett a családtámogatásokra, valamint a jövőre bevezetendő személyijövedelemadó-mentességre, amely a családalapítás előtt álló fiatalok életkezdését segítheti majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.