A tegnapihoz hasonló hazai járványügyi adatokról érkezett hír

Egész Európában dinamikusan terjed a vírus, ezért a határellenőrzés és a beutazási korlátozás továbbra is érvényben van.

Forrás: koronavirus.gov.hu2020. 10. 19. 9:06
fertőzöttek
Forrás: koronavirus.gov.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus elleni járványügyi védekezés miatt létrehozott kormányzati tájékoztató portál közlése szerint 1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a Covid–19 betegséget okozó SARS–CoV–2 vírust, ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1173 főre emelkedett, 14 312-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő. Az aktív fertőzöttek 31 százaléka, az elhunytak negyven százaléka, a gyógyultak harminc százaléka budapesti. 1896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános járványügyi óvintézkedések betartására van szükség – írják a tájékoztatóban.

Egész Európában dinamikusan terjed a vírus, ezért a határellenőrzés és a beutazási korlátozás továbbra is érvényben van, a kormányfő arra kérte a magyar családokat, hogy most ne tervezzenek külföldi síelést.

Felidézték, hogy dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnapi nyilatkozatában pedig arról beszélt, hogy nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe, mert legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk.

Felhívták a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Vasárnap közel ennyi fertőzöttről és elhunyt áldozatról érkezett hír

A Koronavírus.gov.hu oldal vasárnapi tájékoztatása szerint a hétfőit megelőző napon 1474 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 46 290 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az akkori legfrissebb járványügyi adatok szerint elhunyt 33 idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1142 főre emelkedett, 14 088-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma akkor 31 060 fő volt. Az aktív fertőzöttek 31 százaléka, az elhunytak 41 százaléka, a gyógyultak harminc százaléka budapesti volt. 1712 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 179-en voltak lélegeztetőgépen.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés azért, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az operatív törzs jelenleg negyven óvodában és 13 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 117 osztálynál és 15 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.