Az elváltakra is gondolt a kormány

Magyar Nemzet
2019. 02. 19. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elváltak és özvegyek is jogosultak lehetnek a fiatal házasok tízmillió forintos hitelére – jelentette be Novák Katalin a hétpontos családvédelmi akciótervvel kapcsolatban tartott tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára úgy fogalmazott: ennél a hitelformánál az özvegység nem számít korábbi házasságnak, és két elvált fél is jogosult lehet a kölcsönre, ha egyikőjüknek sem született még gyermeke, júliustól pedig használt és új lakásra ugyanolyan összegű támogatott hitel jár.

Novák Katalin közölte, a 18–40 év közötti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik, a férjükre nem. Ha azonban valamelyiküknek született már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie. Így például ha egy 40 év alatti, elvált, gyermekes nő újra férjhez megy egy első házasságát kötő férfihoz, akkor ők igényelhetik a támogatást. A kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel és törleszti. Amennyiben a kapcsolatba valamelyik fél visz gyermeket, fontos, hogy egyikőjük az első házasságát kösse.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár megjegyezte azt is, hogy amennyiben a család tízmillió forint kölcsönt vesz fel, annak törlesztése negyvennyolcezer forint lesz, tizenötmillió forintnál havi hetvenkétezer forinttal kell számolni. Van lehetőség előtörlesztésre, és nem kötelező felvenni a teljes összeget sem.

A használt ingatlanoknál eltörlik a 35 millió forint értékhatárt, vagyis ennél drágább lakás megvásárlásakor is jogosultak a családok a kedvezményes hitelre. A kormánypárti politikus hozzátette: a jogszabályi feltételek megteremtése elkezdődött, a részletek iránt óriási az érdeklődés, a lehetőségek többsége július elsején nyílik meg.

A családvédelmi akcióterv az ország­gyűlés tegnapi – ellenzék nélkül megtartott – ülésén is téma volt. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában leszögezte: a kormánynak és a kormánypártoknak a családpolitika a válasza a demográfiai problémákra.

A politikus felelt a nyugati kritikákra is, amiket egy kifáradt ideológia, kifáradt kultúra képviselőinek tulajdonít. – Sajátos öngyilkosság folyik Nyugat-Európában, átadják országai­kat egy másik kultúrának, agresszív népességnek – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.