Az emberek felelőtlensége elérte a csúcspontot

Maszk nélkül kiránduló emberek zsúfolódtak össze a hétvégén a kirándulóhelyeken. Pár hét, és jön a húsvéti hosszú hétvége, amikor szintén nincs már sok szabad szálláshely, megint tele lesznek a turistautak kirándulókkal. A járvány harmadik hullámának csúcspontján az emberek felelőtlensége is elérte a csúcspontot.

Végh Attila
2021. 03. 15. 20:00
Lezárás
Rendőri intézkedés egy lezárt túristaúton az első hullám idején, 2020 áprilisában Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maszk nélküli emberek százai, egymástól alig kartávolságnyira. Ez jellemezte szombat délután a pilisszentkereszti Dera-patak szurdokának majd’ másfél kilométer hosszú ösvényeit. A szurdok előtti parkolóban a pilisi parkerdő rendészein volt csak arcmaszk, akik videón rögzítették, hogy a parkolóban minden hely foglalt, több mint kétszáz autó állt meg a környéken.

Aki ismeri a Dera-szurdokot, az tudja, hogy a keskeny ösvényeken csak a sziklafal felé húzódva lehet kitérni a szemből érkező elől. A szurdokban volt olyan eset, hogy egyszerre több száz család ragadt bent, maszkot senki sem viselt, a szociális távolságtartásra pedig nem is volt lehetőség. Ha csak egy fertőzött ember is volt ekkor a kirándulóhelyen, a vírus terjedésének nem lett volna akadálya.

Szinte lehetetlen volt a távolságtartás a kirándulóhelyeken
Fotó: Origó.hu

Maszk nélkül, centikre egymástól

– A felelőtlenség tetőfoka – így nyilatkozott egy túrázó, aki az Országos Kék Túra vonalát követve a 15-ös szakaszt kívánta teljesíteni társaival Ürömről gyalog indulva Dobogókő felé, de a Dera-pataknál látott tömeg miatt kerülővel sétáltak tovább, mert a szurdokon nemhogy fertőzésveszély nélkül, de sehogy sem lehetett átjutni. A turisták ráadásul utcai cipőben egyensúlyoztak a szurdok sziklaperemén, csodával határos módon most nem esett le senki. Az egyik csoport vezetője, a budapesti Harmati Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ugyanezt tapasztalták Dobogókőn is, ahol szintén egy szabad parkolóhely nem volt, az erdei utakon egymást érték a családok, maszkot egyet látott, azt is a földön eldobva. A büfé is nyitva volt – ahogyan a pilisszentkereszti cukrászda is – s bár a tulajdonosa figyelmeztette a vendégeket a helyben fogyasztás tilalmára, mégis hosszú sor kígyózott a pult előtt, a pihenőhelyek padjainál egymást taposva falatoztak a kirándulók.

Egy éve lezárt az ország

Tavaly húsvétkor a járvány első hullámában az önkormányzatok itt is lezárták a településeket. Pilisszentlászlóra gépkocsival csak a helyiek hajthattak be, Pilisszentkereszten pedig a pilisszentkereszti lakóhellyel nem rendelkező személyeknek megtiltották a gyalogos közlekedést is a falu összes közterületén. A dobogókői parkolókat egy éve sorompóval lezárták, Pilisborosjenőn a polgármester a közterületeken tartózkodást is megtiltotta, így akadályozva meg, hogy a fertőzést bárki is bevigye a községbe.

Maszk nélküli társaság a Normafánál
Fotó: Origó.hu

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy idén az első hosszú hétvégén – a járvány harmadik hullámának legnehezebb szakaszában – a népszerű turisztikai központok környékén alig maradt szabad szálláshely, kirándulók tömege lepte el a szilvásváradi Szalajka-völgyet, a füzéri vár környékét, a Balaton északi partját és a Káli-medencét, de a Pilis, a Cserhát, a Börzsöny és a Mecsek lejtői is tele voltak kirándulókkal. A budai hegyeknél a Normafa, a Farkashegy, Hűvösvölgy vagy a Hármashatár-hegy környékén sem volt jobb a helyzet, a makkos máriai templom előtti pihenőparkban szombat dél körül több száz kiránduló zsúfolódott össze. Többen nagy társaságokban érkeztek, sütögettek, de voltak, akik pokrócot vittek, és a parkban pihentek. A Normafa büféinél is százméteres sorok álltak, hegyekben állt a szemét már délután háromkor. A Balaton mellett több, a közterületen ételt vagy italt fogyasztó polgárt megbírságoltak a járőrök, a többi kirándulóhelyen történt intézkedésekről nem érkezett jelentés.

Rendőri intézkedés egy lezárt turistaúton az első hullám idején, 2020 áprilisában
Fotó: MTI

A rendőrség folyamatosan értékel

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Magyar Nemzet megkeresésére azt közölte, hogy folyamatosan értékelik a települések bűnügyi, közbiztonsági, közlekedési helyzetét, ennek alapján tervezik, alakítják a szükséges rendőri erő létszámát, a fokozottan ellenőrzendő objektumok és területek körét. Amennyiben az intézkedő rendőr jogsértést észlel, akkor annak a társadalomra való veszélyességére tekintettel, az elkövetett cselekmény tárgyi súlyával arányban álló, az azzal elérni kívánt célnak megfelelően jár el.

Az ORFK hozzátette, hogy a rendőrség garantálja az állampolgárok biztonságát, valamint a hatályos jogszabályok betartását és betartatását. Ha kormányzati döntés születik további lezárásokról, vagy önkormányzati jogkörben döntenek erről, a rendőrség be fogja tartani és tartatni a rendelkezéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.