Az EP-választás baloldali castingnak is beillett

Gyurcsány Ferenc pártja a baloldal vezető ereje lett az európai parlamenti választásokon elért második hellyel. Ez hatással lehet a korábban már megkötött ellenzéki együttműködési megállapodásokra is. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő a vasárnapi választást egyfajta miniszterelnöki castingnak tekinti, így könnyen Dobrev Klára lehet az egyik kormányfő­aspiráns 2022-ben.

2019. 05. 28. 10:21
null
A formáció lassan Gyurcsányék családi vállalkozásává válik Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlamenti választások eredményének tükrében kijelenthető, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) lett a baloldali ellenzék vezető pártja. A párt 16 százalékot szerzett, így a második helyen végzett a magyarországi voksoláson, és négy képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Lapunknak Gréczy Zsolt, a DK szóvivője megerősítette: Dobrev Klára, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ara-Kovács Attila képviselheti a pártot Brüsszelben és Strasbourgban.

Érdekes kérdés, hogy az erőviszonyok átrendeződése hogyan fog hatni a már megkötött ellenzéki együttműködési megállapodásokra. Gyurcsány Ferenc hétfői sajtótájékoztatóján részben megadta a választ: „Az eddig megkötött megállapodásokhoz kell tartanunk magukat.”

Tegnap érkeztek azonban olyan hírek is, amelyek szerint némi átrendeződésre lehet számítani: Szombathelyen a következő két hétben egyeztetés lesz az Éljen Szombathely Egyesület (MSZP, Párbeszéd, LMP, Momentum) ernyőszervezet tagszervezetei között, ki mennyi képviselőt indíthat az őszi választáson – írja a DK-közeli Nyugat.hu.

Az LMP pocsék választási szereplése hatással lehet arra is, hogy hány jelöltet indíthat Szombathelyen. Az önkormányzati képviselő-jelöltek között a hírek szerint biztosan ott lesz Czeglédy Csaba, akit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és hatmilliárd forint eltüntetésével vádolnak. Mint lapunk korábban megírta, Czeglédy egy közvélemény-kutatás eredményétől tette függővé indulását, és úgy tűnik, kedvező visszajelzést kapott a felmérésekből. Czeglédy vagy az Éljen Szombathely színeiben, vagy függetlenként indulna el régi körzetében.

A formáció lassan Gyurcsányék családi vállalkozásává válik
Fotó: Bach Máté

Gyurcsány Ferenc tegnapi, az EP-választást értékelő sajtótájékoztatóján kitért a párt kampányára. Úgy fogalmazott, „egyetlen megingás, jelentősebb tévedés és hiba sem volt” benne. Ez utóbbi kijelentéssel kapcsolatban Szabó Andrea szociológus, politológus a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva három olyan okot jelölt meg, amelyek a DK – ellenzéki oldalon aratott – relatív sikerét hozták az EP-választáson.

– A párt a háttérbe vonta Gyurcsány Ferencet – mondta a szakértő, s emlékeztetett arra, hogy a múlt év végi tüntetéseken is Vadai Ágnesnek jutott nagyobb szerep.

– Jó húzásnak bizonyult Dobrev Klára szerepeltetése, aki szimpatikus lehetett a baloldali szavazók számára. A jó szereplésben az is közrejátszhatott, hogy a DK listavezetője női jelölt volt – emelte ki Szabó Andrea.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a DK által elért eredményben szerepet játszottak az MSZP stratégiai hibái is. Ilyen volt Bangóné vállalhatatlan kijelentése, amelyben patkánynak nevezte a Fidesz szavazóit, és az egész konfliktus kezelése is: a szocialista párt először beleállt, majd végül kihátrált a kijelentés mögül, és annak következménye sem lett. Emellett az MSZP-ben hiányzott a kampányarc, vagyis egy olyan jelölt, akit azonosíthattak a szavazók a párttal és a listával. Ehelyett összesen négy jelölt volt, akik közül a listavezető ki sem ment volna Brüsszelbe.

Szabó Andrea szerint az EP-választás egyfajta miniszterelnöki castingnak is beillett. Jelenleg az ellenzéki oldalon Dobrev Klárának áll a zászló, ám addig még nagyon sok minden történhet – nyilatkozta lapunknak a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.