Az érettségi bebizonyította, hogy kiváló tanáraink vannak

Eddig mintegy 160 ezer ember kért segítséget a munkahelye elvesztése miatt, a kormány kötelessége pedig az, hogy munkalehetőséget adjon, és adni is fog – jelentette ki tegnap Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy Magyarország képes legyen maga gyártani fontos eszközöket, köztük maszkot, lélegeztetőkészüléket és, ha lesz vakcina, azt is.

Magyar Nemzet
2020. 05. 09. 7:05
null
Nem könnyítette meg a munkát az ellenzék és a média nyomása, de utólag látható, hogy a félelem alaptalan volt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Akkor leszek elégedett, ha megöltük ezt a nyomorult vírust, de ez vakcina nélkül nem megy, az pedig nincs – kezdte a tegnapi rádióinterjút a kormányfő, aki szerint a világ tudósai sem lelkesítenek gyors eredménnyel, ezért továbbra is érvényes, hogy vigyázni kell egymásra, megfontoltnak kell maradni, az arcot el kell takarni.

– Miközben az élet újraindításában szép eredményt értünk el, nem szabad átesni a ló túloldalára, és úgy tenni, mintha megszűnt volna a járvány

– fogalmazott, és bejelentette azt is, hogy az élet újraindításának további lépései legkorábban jövő hét végén következhetnek. Hozzátette: Budapest életének újraindítása ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással – jelezte a kormányfő.

Jól vizsgázott az oktatás

Témát váltva Orbán Viktor arról beszélt, hogy gyakran tévednek a politikai viták az oktatás területére, és leegyszerűsítik az állapotokat, ami árt az oktatásnak. Hangsúlyozta, az érettségivel teszt alá került az oktatási rendszer, hasznos tapasztalatokat gyűjtöttek, kiderült, hogy kiváló tanáraink vannak, és összességében jól vizsgázott az oktatási rendszer. Azzal kapcsolatban, hogy kinyitnak-e az iskolák a nyári szünet előtt, a miniszterelnök azt mondta: nagyon bizonytalan az ügyben, és egyelőre nem tapasztal tömeges igényt az újranyitásra. Ha lesz ilyen, akkor el fognak gondolkodni rajta – tette hozzá.

Nem könnyítette meg a munkát az ellenzék és a média nyomása, de utólag látható, hogy a félelem alaptalan volt
Fotó: Kurucz Árpád

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzéséről azt mondta: folyamatosan figyelt arra, hogy egyetlen ember se maradjon ellátatlanul azért, mert nincs elegendő eszköz. Fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarország képes legyen maga gyártani fontos eszközöket, köztük maszkot, lélegeztetőkészüléket és, ha lesz vakcina, azt is.

– Az államnak hűségesnek kell lennie a polgárai­hoz, baj esetén nem hagyhatja őket magukra, egyetlen magyar sem maradhat egyedül

– hangoztatta, és az elmúlt időszak tanulságaként azt fogalmazta meg, hogy a bajban csak magunkra számíthatunk.

A birodalomról szól a vita

– Ők hazudnak, és mi igazat mondunk. Mi ismerjük a valóságot, de az európai vádlóink nem ismerik – mondta Orbán Viktor a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló magyar törvényt ért bírálatokról. Kifejtette: az Európában zajló csata mögött az áll, hogy lesz-e birodalom Európában vagy megmaradnak a nemzetállamok. A magyarok egyáltalán nem akarnak feloldódni semmilyen birodalomban, a törökben, a Habsburgban és a szovjetben sem akartak a történelem során – mondta. Akik azonban Európában birodalmat akarnak építeni, azok a nemzetállamokat „bele akarják törni” egy birodalmi rendbe, az Európai Egyesült Államokba. – Mi ki akarunk maradni ebből, és meg akarunk maradni magyaroknak, azt akarjuk, hogy Magyarország magyar ország maradjon – hangsúlyozta, hozzátéve: – A vita nem a demokráciáról szól, hanem a birodalomról.

Orbán Viktor szerint nem személyes a konfliktus Donald Tuskkal, hanem a haza becsületét sérti.

– Azért harcol a fél ország, hogy megmentsük a bajban lévőket, és eközben támadtak hátba. Ezt nem hagyhatjuk

– jelentette ki, hangsúlyozva: világossá kell tenni, a magyarokkal nem lehet következmények nélkül kötözködni, különösen baj idején, „nem felejtünk, megjegyezzük, és rendezni fogjuk a számláinkat”.

Júniusra jobb lesz

A márciusi visszaeséséről szóló statisztikai adatot (az ipari termelés 5,6 százalékkal esett vissza) Orbán Viktor úgy kommentálta: lesz az még rosszabb is, az áprilisi adatok „brutálisak” lesznek, mert az a hónap már egészében borzalmas volt a gazdaság szempontjából. A májusi adat is rossz lesz, de az áprilisinál már várhatóan jobb, a júniusi adatok pedig már várhatóan sokkal jobban alakulnak – közölte a miniszterelnök, aki személyes vállalásnak tekinti, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a válság tönkretesz. A kormány szerdai ülésén már az állami munkahelyteremtő programokról beszéltek, utasította a belügyminisztert és a pénzügyminisztert, hogy a közfoglalkoztatottak számát duplázza meg – mondta, megjegyezve, hogy a hadsereg intenzívebb toborzásba kezdett, az állami cégek pedig kaptak feladatokat, amelyekre új embereket tudnak felvenni időleges szerződéssel.

Óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással, figyelmeztetett a miniszterelnök
Fotó: Éberling András

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy mindennap számolja, hányan fordultak az államhoz segítségért: munkanélküli-segélyért, jövedelempótló támogatásért. A csütörtöki számok szerint 163 ezer magyar vesztette el a munkáját az elmúlt időszakban – nemcsak a válság miatt, már korábban is –, és segítséget kér. A kormány kötelessége pedig az, hogy munkalehetőséget adjon, és adni is fog, emellett beruházásokat, fejlesztéseket szorgalmazott, mert ezekből lesz munkahely: munkahelyteremtő és -megtartó programokra ezermilliárdot költenek – sorolta.

– Munkaalapú gazdaságot építünk, ezért Magyarországon a felhasznált eszközök súlypontja a munkahelyteremtésen van

– mondta Orbán Viktor, felidézve, hogy 2010-ben ezt a politikát hirdette meg, és ez a gondolkodásmód, amely akkor kihúzta az országot a bajból, most is sikeres lesz. Végezetül közölte: az ország vissza fog találni – szerinte gyorsabban, mint azt ma sokan gondolják – a sikeres magyar gazdaság ösvényére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.