Az Európai Bizottság ismét megszólalt a nemzeti konzultációról

A népszavazások vagy nemzeti konzultációk lebonyolítása a tagállamok hatáskörébe tartozik.

2020. 06. 11. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszavazások vagy nemzeti konzultációk lebonyolítása a tagállamok hatáskörébe tartozik. Közelről figyeljük a magyarországi eseményeket. Ahogy Věra Jourová alelnök tegnap kifejtette, fontos, hogy a tényeket ismertessük. Sem az Európai Bizottság, sem pedig az Európai Unió nem kéri Magyarországot arra, hogy megváltoztassa az alaptörvényét – így reagált az Európai Bizottság lapunk azon felvetésére, hogy pontosan milyen következménye lehet annak, hogy Věra Jourová alelnök szerint „fake news” a hazai nemzeti konzultáció egyik kérdése. A liberális biztos erről tegnap Brüsszelben beszélt.

A konzultáció szóban forgó kérdése úgy hangzik: „Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit. Ön egyetért azzal, hogy a magyar kormány a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is tartson ki a bevándorlást tiltó szabályok mellett?”

Alapjogokért Központ: Věra Jourová nem mond igazat

Věra Jourová „fakenews-ozása” a fake news: az Európai Bizottság eljárást is indított az Alaptörvény menekültügyi szabályai miatt – írta az Alapjogokért Központ közösségi oldalán szerdán.

A bevándorlás ügye amiatt vált ismét slágertémává Brüsszelben, mert az uniós bizottság rövid időn belül nyilvánosságra hozza a migrációs csomagját. Margaritísz Szkínász, a bizottság görög alelnöke egy mai lapinterjúban nem válaszolta meg egyértelműen, hogy az EU kitart-e a korábban elbukott, kötelező menekültkvóták mellett. Úgy fogalmazott: hatalmas hiba lenne a tagállamok részéről, ha ismét a 2016-os fenntartásaikkal élnének. – Európa nem bukhat el kétszer egy ilyen fontos ügyben – fogalmazott.

Közben Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője lapunknak nyilatkozva azt mondta a brüsszeli kvóták tervéről: azok olyanok, mint a gyomnövények, nem lehet őket kiirtani, újra és újra felütik a fejüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.