Az év első időközi választásait tartják vasárnap

Az év első időközi választásait rendezik vasárnap: Banán, Cserépváralján és Esztergályhorvátiban polgármestert, Lakhegyen polgármestert és képviselőket, Orosházán és Lendvadedesen pedig önkormányzati képviselőt választanak.

Forrás: MTI2020. 01. 10. 8:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Komárom-Esztergom megyei Banán azért tartanak időközi polgármester-választást, mert az októberi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a polgármester-jelöltek között: a települést jelenleg is irányító Horváth Márta, valamint Toma Richárd egyaránt 232 szavazatot kapott októberben. Vasárnap hat jelölt indul a tisztségért, ebből öten (Ágoston Gábor, Horváth Márta, Kovácsné Geszterédi Renáta, Pecsenka László és Toma Richárd) függetlenként, Kézsmárki Vilmos pedig a Nemzeti Zöld Koalíció jelöltjeként. Banán másfélezer ember él, közülük 1339 voksolhat vasárnap.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépváralján ugyancsak szavazategyenlőség miatt kell időközi választást tartani: ősszel a három jelölt közül Dávid Zoltán jelenlegi polgármester és Tóth Tamás egyaránt 133-133 szavazatot kapott. Vasárnap csak ők ketten indulnak a választáson, mindketten függetlenként. A választói névjegyzékben 359 cserépváraljai lakos szerepel.

A Zala megyei Esztergályhorvátiban szintén szavazategyenlőség miatt lesz időközi választás, miután októberben a négy jelölt közül a két legjobban szereplő induló, Brunner Tibor Kálmán és Farkas Tibor egyaránt 87-87 szavazatot gyűjtött be. Vasárnap három független jelölt (Brunner Tibor Kálmán, Farkas Tibor és Proksa József) mellett Németh Györgyi Ilona (Nemzeti Zöld Koalíció) indul el, a választói névjegyzékben 369 esztergályhorváti választópolgár szerepel.

A szintén Zala megyei Lakhegyen tavaly októberben jelöltek hiányában elmaradt a képviselő- és polgármester-választás. Vasárnap hat polgármesterjelölt indul: öten (Buday József, Ferenczi Helga, Kiss Aurél István, Méhes Máté és Ujvári Katalin) függetlenként, Végh Ferenc pedig a Nemzeti Zöld Koalíció színeiben. A négytagú képviselő-testület helyeire nyolc független jelöltet vettek nyilvántartásba. A mintegy ötszáz lakosú településen 392-en adhatják le a szavazatukat, nincs a jelöltek között a jelenlegi polgármester és az eddigi képviselő-testület egyetlen tagja sem.

A Békés megyei Orosháza 1-es egyéni választókerületében ugyancsak az októberi választáson kialakult szavazategyenlőség miatt tartanak időközi választást, a képviselői helyért hárman indulnak, és 2261-en szavazhatnak.

A Zala megyei Lendvadedesen pedig azért lesz időközi képviselő-választás, mert a képviselők száma a működéséhez szükséges létszám alá csökkent. Két jelölt indul, 28-an szavazhatnak rájuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.