Az ítélet akár néhány órán belül is megszülethet

Legyen szó kocsmai verekedésről, garázdaságról vagy életellenes bűncselekményről, az új büntetőeljárási törvény hatályba lépése óta már az előkészítő ülésen pont kerülhet egy ügy végére, amennyiben a terhelt elismeri bűnösségét. Ezzel jól jár a vádlott, hiszen büntetése valamivel enyhébb lehet, de a társadalom is, mivel az elkövető rövid időn belül elnyeri büntetését.

2019. 05. 24. 7:48
null
Az előkészítő ülésen a tettét beismerő vádlott lemondhat a tárgyalásról és egyezséget köthet az ügyésszel (képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idéző végzéssel a kezében, édesanyjával együtt érkezik a Budapest Környéki Törvényszékre L. Benjamin. A fiatal férfi most először jár bíróságon, arca elsápad, amikor a tárgyalóterem ajtaján meglátja a saját monogramját és az „emberölés bűntett kísérlete” feliratot. A vádirat rövid ismertetéséből kiderül, hogy a bűncselekmény elkövetésekor 21 éves L. részegen kiabált és kötekedett az utcán 2017 tavaszán, amit egy lakó végül megelégelt és rászólt. A fiatal férfi válaszképp egy késsel a kerítésen keresztül mellkason szúrta a sértettet, aki könnyebb sérüléssel megúszta az esetet.

Az előkészítő ülésen a tettét beismerő vádlott lemondhat a tárgyalásról és egyezséget köthet az ügyésszel (képünk illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

A tavaly július óta hatályban lévő új büntetőeljárási törvény értelmében minden vádlott úgynevezett előkészítő ülésen vesz részt, ahol a felek – azaz az ügyészség, a bíróság és a vádlott – közös egyezségre juthatnak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a terhelt lemond a tárgyalásról való jogáról, beismerő vallomást tesz és elfogadja az ügyész indítványát, a bíróság a javasolt büntetésnél nem hozhat súlyosabb döntést. A huszonéves L. Benjamin esetében is ez történt: a vádhatóság két év letöltendő börtönbüntetést ajánlott fel neki, ha hajlandó együttműködni.

– Ha nem él ezzel ajánlattal, a bűncselekmény súlyosságát tekintve azzal kell számolnia, hogy a licit tizenegy és fél évről indul, és bár büntetlen előéletű, a cselekmény pedig kísérleti szakban maradt, az csupán a véletlennek köszönhető, hogy a kés nem hatolt be a mellüregbe és nem okozott halálos sérülést – figyelmezteti a vádlottat Kádár Ernő ügyész.

– Ha tagad és nem ismeri el a felelősségét, akkor elkezdjük a tárgyalást, ami azt jelenti, hogy az eljárás végén legjobb esetben is öt-hat év börtönbüntetést szabunk ki. Érdemes tehát megfontolnia az ügyész úr ajánlatát – veszi át a szót Szegedi Gyöngyvér bírónő.

Néhány perc szünet után L. Benjamin végül elfogadja az ügyész ajánlatát, mire a bíró két év letöltendő börtönbüntetést szab ki rá. Máskülönben ez az ügy akár két évig is elhúzódhatott volna.

– Tizenhárom tanút és öt szakértőt kellett volna meghallgatnia a bíróságnak a bizonyítási eljárásban, amelyek egyenként akár több százezer forintos költséget jelentettek volna. Ilyenkor nemcsak az elkövető, hanem az állam is mérlegel, hogy megéri-e – fogalmaz Kenese Attila.

A Budapest Környéki Törvényszék büntető kollégiumának helyettes vezetője szerint a korábbi gyakorlat alapján érezhető volt, hogy a vádlott sok esetben azért húzta az időt, mert fogalma sem volt arról, ülni fog vagy sem. Ám amikor már az elején világosság válik, hogy milyen mértékű szankcióra számíthat, nem áll érdekében, hogy évekig a bíróságra járjon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.