Az OKF sikerrel fékezte meg a szúnyogok invázióját

Jelentősen csökkent a vérszívók száma az ország legtöbb településén, hetente több mint százezer hektáron zajlott a szúnyogok gyérítése — közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A jövő évben ugyanakkor az uniós szabályozás miatt várhatóan megszűnik a kifejlett szúnyogok elleni készítmények légi alkalmazása.

2019. 07. 25. 11:15
null
Jelenleg a gyérítési program negyven százalékát végzik földi úton Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érezhetően kellemesebb a szabad levegőn töltött idő az utóbbi időben, a biológiai és kémiai úton végzett intenzív szúnyoggyérítésnek köszönhetően az esti órákban sem kell szúnyogriasztóval átitatott ruházatban kilépnünk a lakásból. A katasztrófavédelem szakemberei hetente több mint százezer hektáron avatkoztak be a vérszívók számának csökkentéséért, csaknem 1200 településen gyérítették a szúnyogokat, eddig több mint 700 ezer hektárnyi területet kezeltek. Számos olyan területen is szükségessé vált a beavatkozás, ahol az előző években nem okoztak gondot a szúnyogok, egyes településeken pedig többször is meg kellett ismételni az eljárást.

A vérszívók elleni küzdelem tovább folytatódik: a következő napokban a Szigetközben, Komárom, Baja, Mohács térségében, kilenc budapesti kerületben, valamint Szolnokon és a környező településeken, a Velencei-tónál és Baranya megyében dolgoznak majd a szakemberek, míg Észak-Magyarországon és az Alföldön korábban még nem kezelt településeken vált szükségessé a beavatkozás.

– A szúnyogok nagyon nagy területen helyezik el petéiket, amelyek csak akkor kelnek ki, ha minden időjárási körülmény adott ahhoz, hogy ki is fejlődjenek, enélkül azonban akár több évig is gondtalanul elvegetálnak. Az idei évhez hasonló esős tavasz és forró nyár nemcsak a tavalyi, hanem több év peteállományának fejlődését segítette, ez vezetett a szúnyoginvázióhoz – ismertette Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Tájékoztatása szerint a jövő évtől ugyanakkor jelentős változások lesznek a gyérítésre vonatko­zóan, ugyanis az unió esztendőről esztendőre szigorítja a kártevőirtó készítmények légi kijuttatását. – Ez azt jelenti, hogy előreláthatóan megszűnik a kifejlett szúnyogok elleni készítmények légi alkalmazása, miközben az OKF által irányított országos szúnyoggyérítési programot jelenleg mintegy 40 százalékban földi úton hajtják végre – közölte a szóvivő.

Jelenleg a gyérítési program negyven százalékát végzik földi úton
Fotó: Havran Zoltán

Mint mondta, az irtószer földi kijuttatása úgynevezett melegködös, illetve ULV-eljárással történik. Előbbit úgy kell elképzelni, hogy egy platós kisteher­autóra szerelt motor magas hőfokon ködöt képez az irtószerből, amelynek vivőanyaga nem mérgező, paraffinbázisú fehérolaj. – Az ULV-eljárás során hő hozzáadása nélkül történik a porlasztás, s a köd jellemzően 5–30 percig lebeg a területen, így a növényzetben megbúvó, éppen nem repülő szúnyogokra is hat, a szórás pedig egész éjszaka végezhető – részletezte Mukics Dániel.

A földi kijuttatáskor pontosan ugyanazt a mennyiséget szórják ki, mint a légi permetezés során. A kifejlett szúnyogok elleni kémiai permetezéshez használt hatóanyagot rendkívül alacsony dózisban alkalmazzák, mindössze 0,6-1 grammot juttatnak ki hektáronként, vagyis tizedét a mezőgazdaságban alkalmazott mennyiségnek. – Egy olyan optimális dózis meghatározása volt a cél, ami a legkevésbé terheli a környezetet. Ebben a mértékben az irtószer a szúnyogokra és az ezekhez hason­lóan érzékeny rovarokra veszélyes, mint például a muslincákra vagy a repülő levéltetvekre – hangsúlyozta a szóvivő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.