A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománya az ukrajnai árvízkárosultaknak

Az Ökumenikus Segélyszervezet a Hungary Helps Ügynökség támogatásával tízmillió forint értékben nyújtott segítséget a Nyugat-Ukrajnát sújtó árvíz károsultjainak. A segélyszervezet által koordinált projekt keretében 1100 család részesülhetett gyorssegélyben, akik tartós élelmiszereket, illetve higiéniás termékeket tartalmazó csomagokat kaptak kézhez. 

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet2020. 08. 14. 16:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júniusi heves esőzések következtében Nyugat-Ukrajna öt megyéjében, Ivano-Frankovszkban, Lembergben, Csernyivciben, Ternopilban és Kárpátalján több mint tízezer otthon vált lakhatatlanná, 64 híd semmisült meg, illetve 117 kilométer út lett teljesen járhatatlan.

A súlyos károk enyhítéséhez a Hungary Helps Ügynökség tíz millió forinttal járult hozzá, amely összegből a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai 1100 darab, több kilogramm tartós élelmiszert és higiéniai termékeket tartalmazó csomagot állított össze, amelynek kiosztására augusztus 13-án került sor Ivano-Frankovszkban, majd a következő napon Csernyivci megyében.

Még júniusban – közvetlenül a természeti katasztrófa után – a magyar kormány is felajánlotta a támogatását Ukrajnának. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is hangsúlyozta, hogy amennyiben a szomszédos ország igényt tart rá, a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj magyar katonái készen állnak, hogy az árvizek sújtotta településekre utazva részt vegyenek a kárelhárítási munkálatokban.

Fotó: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Nemcsak Kárpátalja, de Ukrajna is magyar segítségben részesül

A különböző humanitárius segítségnyújtási akciók mellett a magyar kormány is rendszeresen segíti a Kárpátalján működő oktatási, egészségügyi, kulturális intézmények működtetését, nemrégiben pedig a kárpátaljai utak támogatására is ötvenmillió dolláros támogatást ajánlott fel. Szijjártó Péter többször elmondta: a magyar kormány abban érdekelt, hogy sikertörténetté tegye Kárpátalját.

Viszont annak ellenére, hogy a két ország diplomáciai kapcsolata az utóbbi években nem nevezhető kifogásolhatatlannak, hazánk több alkalommal nemcsak a magyarlakta Kárpátalját, de Ukrajnát is különböző támogatásokban részesítette.

Íme néhány példa: folyamatos a gázszállítás – 2015 óta Magyarországon keresztül Ukrajnába több mint tízmilliárd köbméter gázt jutott el. Szintén 2015 óta a kormány több ezer olyan ukrán gyermek táborozását finanszírozta a Velencei-tónál, akinek az édesapja megsérült vagy elhunyt a kelet-ukrajnai konfliktusban, az ukrán katonáknak pedig magyarországi rehabilitációt tesznek lehetővé. A járvány következtében pedig idén tavasszal a magyar kormány támogatta egy egészségügyi intézmény felújítását az ország keleti részén, segítette a Nyugat-Európában rekedt ukrán állampolgárok hazajutását, valamint 8,5 tonna védőeszközt adott kárpátaljai egészségügyi intézményeknek.

Magyarország továbbra is kész fenntartani az Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatásait, továbbá Ukrajna NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozását is hajlandó támogatni, amennyiben a kárpátaljai magyarság visszakapja a tőlük elvett jogokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.