Az Országos Bírói Tanács mint ellenzéki aktivista intézmény?

Az okok amiért Handó Tündét támadják az OBT bírái, valamint megdöbbentő sajtótermékek a szervezet által felvállalt médiumok körében – a Tűzfalcsoport cikke.

Forrás: Tűzfalcsoport.blogstar.hu2019. 03. 05. 11:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijelenthető, hogy mostanában nagyon népszerű az Országos Bírósági Tanács (OBT) a balliberális, illetve Soros-médiában. Megjegyzendő, hogy ez a viszony kölcsönös, az OBT sajtófigyelő rovatában túlnyomó többségben balliberális fórumokat szemléz a Tanács – kezdi cikkét a Tűzfalcsoport.

A gyakori HVG, Népszava, 444 citátumok mellett azonban egészen döbbenetes hivatkozások is felkerültek az OBT honlapjára, olyanok mint az oklt.hu, (Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága) ahol olyan ordenáré írások jelennek meg, amelyekben a kormányfő lányát gyalázzák, a nemrég elhunyt világhírű producert Andy Vajnát „rágcsálónak” titulálják, vagy, ahol azt írják, hogy 1956-ban a fegyveres harcokban részt vevők jelentős része köztörvényes bűnözőként, nem pedig politikai fogolyként ült börtönben. Arról most nem is beszélve, hogy a több korábbi írásunkban is említett Sándor Zsuzsa volt bírónőnek, a Magyar Helsinki Bizottság kampányarcának irományait is listázzák, akit nehéz hiteles forrásként emlegetne példának okáért a “Magyar seggbe magyar lóf@szt!„ című műalkotását követően.

Szemlézi továbbá büszkén a bírói testület azt alfahir.hu-t, amely az egyik időközben nem elérhető cikkében egyértelmű antiszemita megjegyzést tesz Hegedűs Zsuzsanna miniszterelnöki megbízottra.

De van kurázsi az OBT-ben annak a Városikurír nevű szennylapnak a felvállalására is, amelynek Facebook-oldalán a miniszterelnök kilövésén viccelődnek.

Magyarországon az Alaptörvény és a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény azzal a céllal hozta létre az OBT-t, hogy a bíróságok központi igazgatását végző Országos Bírósági Hivatal (OBH) felügyeletét lássa el. Ez a szakmai kontroll azonban semmiképpen nem jelenthet politikai pozicionáltságot, az OBT alapvető funkciója az OBH munkájának ellenőrzése, nem pedig annak ellehetetlenítése. Márpedig a Darák Péter kúriai elnököt is magába foglaló OBT – bár ennek komoly előzményei is vannak – különösen 2018 óta, már döntően nem szakmai megfontolások szerint vizsgálja és kifogásolja, hanem egyértelműen politikai motivációk alapján támadja Handó Tünde OBH-elnök vezetői gyakorlatát.

A Kúria elnöke és az OBT egymásra talál

Darák Péter pozíciója a Kúria elnökeként elvileg az igazságszolgáltatás, mint független hatalmi ág csúcsán helyezkedik el. Darák e minőségében jelenleg tagja az Országos Bírói Tanácsnak (OBT) is.

A Rákosi- és Kádár-korszak mementóit őrző Szoborparkhoz hasonlította egyik bírósági forrásunk a Kúriát, amiért annak elnöke, Darák az ellenzéki sajtó által politikai tisztogatásként tálalt, úgynevezett kényszernyugdíjazás után tanácsadóként igyekezett visszafoglalkoztatni minél több, a rendszerváltozás előtt szocializálódott matuzsálemet. S most is, amikor a közigazgatási bíráskodás új rendszerének felállítása zajlik, a csúcsán egy, a Kúriától független, azzal egyenrangú felsőbírósággal, valami hasonlóra készül Darák – tette hozzá informátorunk. Arra utalt ezzel, hogy a Kúria elnöke minden lehetséges eszközzel azt igyekszik elérni, hogy a Kúria közigazgatási ügyszakos bíráit bármiféle alkalmassági vizsgálat nélkül, pozícióikat megőrizve automatikusan vegyék át a hamarosan felálló közigazgatási felsőbíróságra.

Vagyis Darák Péter ameddig csak lehet, szeretné feltartóztatni a bíróságok harminc év után is befejezetlen öntisztulási folyamatát. Ez persze aligha meglepő annak fényében, hogy a Kúrián ítélkezhetett, akár politikai ügyekben is, a Soros Alapítvány által gründolt Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetőjének, Majtényi Lászlónak a felesége, és ez akkor sem változott, amikor a szélsőliberális “civil” Majtényi a baloldali szivárványkoalíció államfőjelöltjeként nyíltan politikai színre lépett. De fontos beosztása van a Kúrián a kormányt több ízben nyíltan kritizáló Baka Andrásnak, aki ezzel a balliberálisok kedvenc (ex) főbírója lett, valamint Mészár Rózának is, akiből pedig még Gyurcsányék akartak alkotmánybírót csinálni. Ez nem jött össze, így maradt a Kúrián, ahol véletlenül pont nála landolt a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek az ügye, akit fel is mentett.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.