Az összezártság miatt tombolt az indulat

A bezártság olyan helyzeteket hozhat, amivel egy jól működő családi, baráti kapcsolatnak is meg kell küzdenie. Ahol eddig is jelen volt az agresszió és az erőszak ott a kijárási korlátozásokkal életveszélyessé válhat egy konfliktus.

Végh Attila
2020. 11. 17. 16:52
TEK
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-fertőzés megállítására november 11-én elrendelt kijárási tilalom és egyéb korlátozások már a veszélyhelyzeti intézkedések első hetében is többször konfliktushelyzetet idéztek elő. A pszichológusok szerint a bezártságérzet, az összezártság, a tér hiánya olyan társas, családi, munkatársi, baráti kapcsolatokban is törést vagy konfliktust okozhat, ahol normál helyzetben ez nem fordulhatna elő. A rendőrség is készül arra, hogy ahogy telnek a korlátozó intézkedések napjai, úgy csökken az emberek tűrőképességének határa, egyre több konfliktushelyzetben kell majd intézkedni.

A Police.hu több hasonló esetről is beszámolt. A szomszédok egy ceglédi családi házhoz kértek rendőri segítséget november 14-én délelőtt, mert onnan veszekedés, majd segélykiáltás hangjait hallották kiszűrődni. A járőröknek az ott lakó nő az ablakon keresztül tudta csak elmondani, hogy férje bezárta, gyerekeik szeme láttára megverte, késsel meg is sebesítette, mert nem akarta, hogy elmenjen dolgozni. A sértett a helyi kórház ápolónője, az 56 éves férfi pedig attól fél, neje hazahozza a kórtermekből a koronavírust. A férj a helyi egyenruhásokkal nem állt szóba, közölte velük, hogy amíg a kijárási korlátozások tartanak, élettársát és közös gyermeküket nem engedi ki a lakásból.

A rendőrök a konfliktus megoldására pszichológusi végzettséggel rendelkező tárgyalótisztet és a Terrorelhárítási Központ bevetési egységét kérték a helyszínre, s végül a TEK munkatársai a házba erőszakkal behatolva fogták el és fegyverezték le a férfit. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az elkövetővel szemben – őrizetbe vétele mellett – felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértése, súlyos testi sértés kísérletének, valamint kiskorú veszélyeztetése bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást.

Fotó: Police.hu

Ugyanaznap este Oroszlányban egy munkásszállón tört ki verekedés, olyan emberek között, akik korábban tűzbe mentek volna egymásért. A korlátozások miatt azonban a szombatokat nem tudták a korábban megszokott módon otthon, családi körben eltölteni, ami kiélezte a konfliktusokat közöttük. Az utolsó bolt bezárásakor még vettek maguknak pár üvegnyi alkoholt, ennek elfogyasztása és elfogyása után alakult ki egy vita, ami aztán verekedésbe torkollott. Egy öt főből álló ittas társaság egy nő miatt kialakult ellentétből adódóan a sértettet több alkalommal megütötte, aki a bántalmazás következtében súlyosan megsérült. A rendőrök a verekedőket előállították. A nyomozók egy 22 és egy 23 éves nagyhalászi, egy 30 és egy 38 éves gacsályi, valamint egy 39 éves helyi férfit gyanúsítottként hallgattak ki, ellenük csoportosan elkövetett garázdaság miatt indult büntetőeljárás.

Fotó: Police.hu

November 15-én éjfélkor egy kerepesi házhoz kért segítséget egy férfi. Idős testvérét kereste, az nem vette fel a telefont, ezért a rokon a kijárási korlátozásokat megszegve – veszélyhelyzetet érzett, ami később be is igazolódott – saját maga ment el fivére házához. Ott csak egy ismerőst talált, aki közölte vele, a testvére nincs itthon. Mivel az ismerősnek véres volt a ruhája és zavartan viselkedett, a férfi rendőrt hívott.

A helyszínre érkező járőrök a lakás tulajdonosát több szúrt sérüléssel találták meg a ház egyik mellékhelyiségének padlóján fekve, azonnal kórházba vitették a mentőkkel. A nyomozás eddigi adatai szerint a gyermekkoruktól barátságban levő két férfi összeveszett, majd dulakodni kezdtek egymással, melynek során a hetvenéves R. László több alkalommal késével megszúrta a sértettet. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett kísérletének gyanúja miatt folytatja le a további eljárást. A Magyar Nemzet információi szerint a vita azért alakult ki, mert a vendégségben levő férfi a kijárási korlátozások miatt nem tudott hazamenni. Korábban megegyeztek, hogy aznap este ott aludhat, ám összevesztek valami jelentéktelen dolgon, a házigazda hazaküldte barátját, emiatt veszekedni kezdtek, aminek majdnem gyilkosság lett a vége.

 

Végh József kriminálpszichológus lapunknak elmondta: az emberek nagy többsége egyáltalán nem képes elviselni a bezártságot, nem azért szegik meg a szabályokat, mert készakarva a törvény ellen vétenek, hanem egyszerűen nem tudnak mit kezdeni magukkal a korlátozások, a kényszerű összezártság idején. Kísérletekkel bizonyították, hogy ilyenkor felerősödnek a máskor elnézett kis szokások, nő a feszültség, a közös térben csökken a beszélgetésre, a megoldások közös megkeresésére való hajlam. A pszichológus kiemelte, a kommunikáció hiánya, vagy a rossz kommunikáció vezet olyan agresszióhoz, ami aztán fizikai bántalmazásban nyilvánul meg. Végh József arra is kitért, hogy az összezártság idején az emberek hajlamosak csak a rosszat látni, feltételezni a másikról, őt okolván magáért a helyzetért is. Mint mondta, a szakemberek óva intenek attól, hogy a kijárási korlátozások idején bárki is alkohollal vagy droggal próbálja meg oldani a feszültségét, mert ezek a szerek pont az ellenkezőjét váltják ki, nem tompítják, hanem felerősítik a bezártság érzete okozta indulatokat.

A rendőrség is készül a felsoroltakhoz hasonló esetekre. A járőrök külön konfliktuskezelő tréningeken frissítették fel azokat a taktikai szabályokat, melyeket a családi – baráti viták megoldásánál alkalmazniuk kell. Ha a békés megoldás nem lehetséges, akkor a komolyabb tragédia vagy bűncselekmény megelőzése céljából az egyik felet el kell távolítani a konfliktus helyszínéről, ha nincs más mód erre, akkor az illetékes rendőrkapitányságra történő előállítással, biztonsági intézkedés keretében.

Nemcsak a rendőrök, de a lelki segélyszolgálatok telefonos diszpécserei is felkészültek arra, hogy a kijárási korlátozásokkal megnőhet a segítséget kérők száma, ez az év végi ünnepek közeledtével normál esetben is így szokott lenni. A koronavírus-járvány első hullámában hozott, a mostaninál enyhébb intézkedések során is több volt a hívás, gyakran gyerekek kértek segítséget a szülők közötti erőszak miatt, a diszpécserek ilyenkor minden esetben értesítik a rendőrséget. Sokan idős szüleiket, nagyszüleiket féltik, az ezzel kapcsolatos rossz érzéseikről szeretnének beszélni valakivel, a rendőrök ilyen esetekben is segítenek. November 14-én este egy budapesti család jelezte a rendőrségnek, hogy két napja nem tudják elérni Jászapátin élő idős rokonukat, néma a telefonja, féltik. A Jászapáti Rendőrőrs munkatársai azonnal kimentek a nagymama lakására, aki el sem akarta hinni, hogy segíteni jöttek. A nagymama azonnal felhívhatta aggódó rokonait, akiknek a helyi rendőrök megígérték, hogy a szociális gondozók mellett ők is naponta meglátogatják a beteg asszonyt.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.