Az ügyészi szervezet is áttér a távmunkára

Polt Péter a koronavírus-járvány kapcsán videóüzenetben fordult az ügyészi szervezet munkatársai­hoz. A legfőbb ügyész az egészség védelméről, a szervezet működésének fenntartásáról és a munkahelyek megőrzéséről is szólt.

2020. 04. 02. 9:54
null
A legfőbb ügyész videóüzenetben hívta fel a figyelmet a jogrend és a közbiztonság megtartására Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány a veszélyhelyzet kihirdetése óta világjárvánnyá szélesedett – hívta fel a figyelmet munkatársainak címzett videóüzenetében Polt Péter. A legfőbb ügyész emlékeztetett, hogy Magyarországon számos egészségügyi, gazdasági és egyéb intézkedés lépett életbe, és hétfőn a parlament kétharmados többséggel egy felhatalmazási törvényt fogadott el. – Mindez Magyarország ügyészsége számára soha nem látott kihívásokat jelent. E kihívások kezelésére három alapvető célkitűzés elérése szükséges. Az első a munkavállalók egészségének maximális biztosítása, a második az ügyészség működésének fenntartása, a harmadik pedig a munkahelyek megőrzése – fogalmazott. Polt Péter leszögezte: kétségtelen tény, hogy a rendkívüli járványhelyzetben az igazságszolgáltatásban eddig is kulcsszereplő ügyészség munkája felértékelődött.

– Minden egészségügyi és gazdasági intézkedés csak akkor tudja elérni a célját, ha szilárd a jogrend, a jogszabályokat betartják, a közbiztonság megmarad. Ezért legyen tudatában mindenki annak, hogy az ügyészség munkája minden eddiginél fontosabb, és kérem, hogy mindenki ennek szellemében tevékenykedjen. A három, az előbb meghatározott célkitűzés megvalósítása érdekében számos intézkedést hoztunk, és ilyenek hozatala a jövőben is várható – folytatta. Polt Péter az eddig meghozott intézkedések közül kiemelte a távmunka feltételeinek megteremtését, ennek keretében új informatikai eszközök beszerzését, amelynek célja összesen 1301 munkaállomás kialakítása és több száz fő biztonságos online munkavégzése. A távmunka keretében a Legfőbb Ügyészség a dolgozóinak biztosítja az elektronikus levelezés elérését, a jogtár, a céginformációs szolgálat igénybevételét. Arról is szólt, hogy igen sok mobil adathordozót szereztek be, és továbbiak beszerzése is folyamatban van, illetve távmeghallgatásra alkalmas végpontokat alakítanak ki. A szükségszerűen bent dolgozók számára egészségügyi maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőkendőket, egyéb fertőtlenítőket szereztek be.

A legfőbb ügyész videóüzenetben hívta fel a figyelmet a jogrend és a közbiztonság megtartására
Fotó: Éberling András

A videóüzenetből az is kiderült, hogy a hatvan év feletti és a krónikus betegségben szenvedő, valamint a várandós munkatársak már március 12-e óta elsősorban otthon dolgoznak, ha ez nem lehetséges, akkor vagy rendelkezési állományban vannak, vagy szabadságon. Jelenleg több mint 1200 ügyészségi munkavállaló van otthon, illetve távol hivatali munkahelyétől. Ugyanakkor valamennyi vezető számára előírták, hogy saját szervezetén belül minél inkább növelje az otthon dolgozók számát, ha pedig ez nem lehetséges, akkor a rendelkezésre állók, illetve a szabadságoltak számát. Szünetel a személyes ügyfélfogadás. Az ügyekről elektronikus úton jelentenek a feljebbvalónak, és a felülvizsgálat is elektronikus.

Polt Péter azt is elmondta, hogy március 12-én megalakult a Legfőbb Ügyészségen a védelmi munkacsoport, ez folyamatosan elemzi a helyzetet, teszi meg a szükséges intézkedéseket, készíti a védelmi és az operatív terveket. Március 18-tól pedig heti rendszerességgel videókonferenciákon, országos vezetői értekezleteken határozzák meg a vádhatóság előtt álló új feladatokat, azok ellátását, az ehhez szükséges feltételek megteremtését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.