Az új kalandparkoknál gyakoribb a jogsértés

A kalandparkok kétharmadának üzemeltetése mindenben megfelelt az előírásoknak – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A hiányos dokumentációjú kalandpályák használatát ideiglenesen megtiltotta a fogyasztóvédelmi hatóság.

2019. 07. 16. 13:58
null
A legfontosabb biztonsági szempont a terhelhetőség Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötélpályák és hatalmas csúszdák, függőhidak és mászófalak – a nyári időszakban naponta több száz gyermek tölti a szabadidejét valamelyik hazai kalandparkban. Az elmúlt években több baleset is történt ezekben a parkokban. A megelőzés érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium még a nyári vakáció előtt elrendelte a lombkorona szintjén épített vagy mesterséges oszlopra telepített pályák üzemeltetési körülményeinek vizsgálatát. A fogyasztóvédelmi hatóság az ország minden szegletén, összesen 84 helyszínen 310 kalandpályát ellenőrzött, ennek eredménye magáért beszél.

– A vizsgált kalandparkok 31 százaléka nem felelt meg teljeskörűen az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak. Az ellenőrzéseket követően 36 kalandpálya használatát kellett ideiglenesen megtiltani, ezek közül 17 a hiányosságok pótlása után már újra üzemel, és a többi kifogásolt pálya hiánypótlása is folyamatban van – fogalmazott Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A fogyasztóvédelmi hatóság által lefolytatott vizsgálat a pályák biztonságosságát igazoló megfelelőségi tanúsítványokra és a látogatók számára is információt nyújtó adattáblákon feltüntetendő jelölésekre irányult.

A legfontosabb biztonsági szempont a terhelhetőség
Fotó: Kurucz Árpád

– Ezek közül a legfontosabb a terhelhetőség, azaz hogy mennyien használhatják egyszerre az adott pályát biztonsággal. Az ellenőrzés kiterjedt az üzemeltetési napló jogszerű vezetésére és a kezelőszemélyzet biztonságos üzemeltetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére is. A kalandparki eszközök műszaki állapotának rendszeres vizsgálatát erre kijelölt tanúsítószervezetek végzik – részletezte az államtitkár.

A tapasztalatok szerint a korábbi években már ellenőrzött kalandparkok üzemeltetőinek többsége lényegesen nagyobb körültekintéssel jár el a pályák szezonális beindítása során, míg az újonnan kialakított pályák esetén valamelyest gyakoribbak a jogsértések. Keszthelyi Nikoletta kiemelte: – A rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzések is hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzemeltetők tisztában legyenek a biztonságos működtetéshez szükséges követelményekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.