Az USA-ban bevált légvédelmi rendszert vesszük meg

Magyarországnak ismét modern légvédelme lesz – mondta a Mandinernek Maróth Gáspár, aki azt is kifejti, hogy a baloldali kormányok alatt miért kerültünk jelentős versenyhátrányba a régióban. A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos beszélt a NASAMS légvédelmi rendszerről, valamint a napokban megvásárolt brazil katonai repülőgépekről is.

Munkatársunktól
2020. 11. 19. 9:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb nagy lépést tesz a magyar haderő fejlesztése terén a kormány, Magyarországnak ismét modern légvédelme lesz – fogalmazott a Mandinernek adott interjújában Maróth Gáspár. A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szerint a beszerzéssel rendkívül régi adósságot pótoltunk be.

Mint mondta, évek óta próbálja meggyőzni a V4 fegyverzeti igazgatókat, hogy készítsenek egy összehangolt hadiipari fejlesztési koncepciót. Eddig azonban kudarcot vallott ez a törekvés. – Fel kellett ismernem, hogy a nálunk fejlettebb cseh, szlovák és lengyel hadiipari szereplők számára inkább úgy tűnt a kezdeményezésem, hogy alaptalanul kérek egy szeletet a tortából. El kell tudni fogadni, hogy az üzleti élet racionalitásai felülírják a politikai programokat. Ezért két évvel ezelőtt stratégiát váltottunk. Megmutattuk, hogy

saját jogon tudunk olyan beruházásokat elindítani, amely rögtön kívánatossá tesz minket. Gyárfejlesztéseink is ezt támasztják alá, amelyekkel a hadiipari high-tech élére dobjuk Magyarországot a régióban

– hangsúlyozta Maróth Gáspár, utalva a kiskunfélegyházi kézifegyvergyárra, a Gyulán épülő Airbus üzemre és a hozzá kapcsolódó egyéb békés megyei repülőgépipari beruházásokra, a zalaegerszegi páncélozott gyalogsági harcjármű gyárra, és a megvásárolt osztrák aknavető- és gránátgyárra is.

Kiemelte: a hadiipar az egyik, kutatás-fejlesztés szempontjából legintenzívebb iparág a világon, hazánk pedig kemény és szisztematikus munkával elérte, hogy a hadiipar komolyan vegyen minket az új beruházások kiválasztása során.

– Világossá tettük, hogy politikai érdekből egyetlenegy beruházást sem fogunk kikényszeríteni, mert azokkal már rövid távon is több baj van, mint amennyi hasznot hajtanak – tette hozzá.

A kormánybiztos szerint a nemzetközi partnerek eddig minden bejelentésünknél kiemelték, hogy

ilyen pozitív kormányzati hozzáállással még nem találkoztak a világban.

A haderőfejlesztés kapcsán Maróth Gáspár beszélt arról is, hogy két mereven szemben álló politikai stratégia létezik. – A baloldali kormányok szerint a NATO-tagságunkkal együtt megváltottuk az ország biztonságát is. Innentől kezdve minden egyes forint, amit a haderő fejlesztésére, a katonákra fordítunk, az csak a gazdaságtól, és az egyéb állami szociális rendszerektől veszi el az erőforrást. Ezt hívom én potyautas stratégiának. Ezzel szemben mi azt mondtuk, hogy egy alaposan végiggondolt haderőfejlesztési program gyakorlatilag a fő megrendelője és motorja lehet a gazdaság és a kutatás-fejlesztés egyik legfontosabb ágazatának – fogalmazott a kormánybiztos, aki szerint a

haditechnikai eszközökre fordított pénzek markánsan hozzájárulhatnak az ország és a magyar közösség gazdasági fejlődéséhez.

A teljes interjút az alábbi linken olvashatják el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.