Az UV-sugárzás lassíthatja a vírus terjedését

Az UV-sugárzás lassíthatja a koronavírus terjedését, de nem szünteti meg azt – közölte Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének docense szerdán az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2020. 04. 15. 21:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta: a koronavírus 5-11 Celsius-fokon, nem túl nagy páratartalom mellett a legéletképesebb és a legfertőzőbb, de az eddigi adatok szerint életképes marad melegebb, párásabb körülmények között is. A vírus fertőzőképességének csökkenését nem a hőmérséklet emelkedésétől, hanem az erősödő napsugárzástól lehet várni – vélekedett.

A szakértő emiatt nyáron a vírus terjedésének lassulására számít.

Hangsúlyozta, hogy a terjedést befolyásolja a levegő minősége is, a szálló por ugyanis jól szállítja a kórokozókat. Ha ehhez szél is társul, messzire szétszóródhat a vírus – tette hozzá Szegedi Sándor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.