Az üzenet: megéri gyermeket vállalni

Egy ország akkor lehet igazán családbarát, ha a támogató intézkedéseken túl a tágabb nyilvánosság is az. Ehhez példaképekre van szükség. A mostani demográfiai konferencia azt mutatja, hogy a magyar kormány nincs egyedül a családok erősítéséért folytatott küzdelemben — nyilatkozta lapunknak Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Magyar Nemzet
2019. 09. 07. 7:24
null
Az államtitkár úgy látja, pozitív példák kellenek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Pozitív üzenetek átadására törekszünk, különösen a családok témájában. Erről szóltak a szemléletformáló és a családtámogatási intézkedéseket bemutató kampányaink, ugyanakkor vannak olyan problémák, amelyek mellett nem szabad szó nélkül elmenni, ezért az egyéb tájékoztató akciókra is jó okunk volt – válaszolta Dömötör Csaba arra a felvetésünkre, hogy a hazánkban elterjedt harcos politikai kommunikáció nem válhat-e megosztóvá, amikor össznemzeti egységre lenne szükség olyan sorsdöntő kérdésekben, mint a demográfiai helyzet alakulása.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a demográfiai csúcson lapunknak elmondta: a bevándorlás alapvetően veszélyezteti kontinensünk biztonságát, és a kormány nem migrációval, hanem célzott családpolitikával szeretné biztosítani Európa és Magyarország jövőjét, még akkor is, ha ez vitákkal jár, mivel nagyon sok forog kockán. – Ezért ezeket a vitákat, ha mégoly hevesek is, érdemes felvállalnunk – jelentette ki a politikus. A családokhoz kapcsolódó kommunikációról Dömötör Csaba – aki e témában tartott előadást a konferencián – elmondta: – Egy ország csak akkor lehet családbarát, ha a támogató intézkedéseken túl a nyilvánosság egésze is az.

– Sok mindent tehet egy kormány, de tudjuk, hogy a családalapítás nem csak a pénzügyi támogatásoktól függ. Attól is függ, hogy azt üzeni-e a nyilvánosság és a saját környezetünk, hogy megéri családot alapítani és gyermeket vállalni.

Az államtitkár szerint ha a tágabb nyilvánosságot nézzük, akkor a családokról két végletes kép él. Az egyik véglet a családi konfliktusokról, zajos szakításokról és az erőszakról szól, ami a bulvár jellemzője, a másik pedig – amellyel elsősorban a reklámokban találkozhatunk – egy beállított idill.

– Mi, akik családban élünk, tudjuk, hogy a valóság a kettő között van. A családos élet munkával, erőfeszítéssel és néha lemondással jár, de ezek olyan erőfeszítések, amelyek nálunk magasabb dologról, mások szolgálatáról szólnak. Úgy is mondhatnám, hogy a közösség szolgálata a családban kezdődik, és ennél szebb életcélt nem is lehet elképzelni magunknak – fogalmazott az államtitkár, aki szerint arra van szükség, hogy pozitív hősöket is megismerjünk. – Olyan embereket, akik példát mutatnak; nem azért, mert tökéletesek, hanem mert elég jók abban, hogy megszervezzék saját családjuk életét, és továbbadják azt, ami továbbadásra érdemes – tette hozzá.

Az államtitkár úgy látja, pozitív példák kellenek
Fotó: Havran Zoltán

– Az újfajta digitális technológiák nagyon sok dilemmát felszínre hoztak. Háromlányos apaként én is számos problémával szembesülök, de abban biztos vagyok, hogy a család intézménye ezt az akadályt is sikerrel veszi – mondta az államtitkár a modern kommunikációs eszközök kockázatai kapcsán. Hozzátette: együttgondolkodásra van szükség például arról, hogy az új digitális eszközök miként hatnak a társas kapcsolatokra, a szülő-gyermek viszonyra vagy a baráti kapcsolatokra.

– Beszélnünk kell arról, hogy a közösségi média valóban közösségi-e, vagy a társas magányt erősíti inkább – tette föl a kérdést Dömötör Csaba, aki elmondta, azért is örül a demográfiai csúcsnak, mert ezekre az új kérdésekre sokféle megközelítésből kell választ találnunk, és amikor ilyen sok rangos nemzetközi vendég érkezik hazánkba, tanulhatunk az ő megoldási kísérleteikből. – Azt hiszem, mi, magyarok is tudunk olyasmit mutatni, amiből mások tanulhatnak – jelentette ki a politikus.

Az őszinte kommunikációt a családpolitika terén is megnehezítő politikai korrektségről szólva az államtitkár kifejtette: – Itt is az őszinte beszéd a megoldás kulcsa. A családok ügye nem lehet a politikai korrektség rabja. Azt gondolom, van egy dolog, ami nagyon segít minket ebben a küzdelemben. Nekünk nem kell kitalálnunk, hogy a családban mi működik és mi nem, mert az elmúlt évezredekben ezt már megtették helyettünk – mondta Dömötör Csaba a Magyar Nemzetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.