Babaprojekt? Irány az edzőterem!

Érdemes már a babavárás előtt felkészíteni testünket a várandósságra, a rendszeres – de nem eltúlzott – sport ugyanis segít a magzat megfoganásában és beágyazódásában, és abban is, hogy a terhesség kellemetlen velejáróit – a vizesedést, hát- és derékfájást – elkerüljük.

2019. 12. 04. 14:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A testmozgás hatására sokkal jobb lesz a kismamák vitálkapacitása, javul a vérkeringés, ezáltal kevésbé lesznek aluszékonyak, és a végtagok vizesedése is csökkenthető. Ugyanakkor ha a várandósság előtt nem sportoltunk, ne most akarjuk megváltani a világot és elérni az álomalakunkat! Konzultáljunk az orvosunkkal, és csak a 12. hét betöltése után válogassunk a számunkra szimpatikus mozgásformák közül – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Mester Petra személyi tréner. A cél ilyenkor nem a zsírégetés, de még így is látványos eredményt érhetünk el, a bőrünket sokkal feszesebbé, tónusosabbá tehetjük a rendszeres edzéssel – tette hozzá a debreceni edző, aki szerint a legjobb, ha már a babatervezéssel egy időben elkezdjük a rendszeres testmozgást.

– A testi egészség fenntartása nemcsak a megfoganásban és a beágyazódásban segít, de hozzájárul a terhesség „minőségéhez”: izmaink megerősítésével könnyebb és örömteli szülés várható, és gyorsabb lesz a regenerálódás is. Azoknak, akik cukorbetegek, pajzsmirigy- vagy egyéb problémájuk van, az edzés hatására jelentősen javulhatnak az értékeik, ezáltal az esélyük is, hogy a várva várt gyermekáldás végre bekövetkezzen – sorolja a szakember, aki úgy véli, már a babavárás előtt érdemes megalapozni az úgynevezett core-izmokat is, amelyek a – helyes – testtartásért leginkább felelős izmokat foglalják magukban.

– Ezek erősítése számos későbbi gyötrelemtől óv meg bennünket, de sokan már a várandósság előtt is ferdén tartják magukat, amelyet hát-, derék- és csípőfájdalom kísér. A magzat növekedése igencsak igénybe veszi a szervezetünket, ha nem kellőképpen edzettek ezek a „magizmok”, már az ágyból kikelés vagy egy tízperces állás is elviselhetetlenné válhat. Jó hír viszont, hogy az izomzat megerősítésével, helyes nyújtással, mobilizálással megszüntethetők ezek a panaszok. Ezek az izmok a terhesség után is hasznosak, hiszen a gyermek kézben tartása, emelése a napjaink részévé válik, ami komoly terhelést jelent a gerincünknek – fejtette ki Mester Petra.

Fontos, hogy kellőképp tájékozódjunk, milyen gyakorlatok végezhetők el ebben az időszakban. – Kerüljük azokat a sportokat, amelyek ütközéssel, eséssel, ugrálással, megerőltetéssel járnak. Tilos a hasizmok edzése, így a hasprés, felülés, a hasűri nyomás ugyanis méhösszehúzódásokat okozhat, ami vetéléshez vezethet. A második trimesztertől ne végezzünk teljes guggolást és kitöréseket, csak félig, térdmagasságig menjünk le, mintha egy székre ülnénk, a hatodik hónaptól pedig egyáltalán ne guggoljunk. Érdemes személyi edző felügyeletével sportolni, így ugyanis garantált, hogy azokat a gyakorlatokat végezzük el – helyesen és biztonságosan –, amelyek a terhességünknek és állapotunknak megfelelőek. Egy-egy gyakorlatot csak addig végezzünk, amíg jólesik – figyelmeztet a tréner szakember.

Rugalmas bőr: a mozgás a terhességi csíkok ellenszere is
Fotó: 123RF

– Évek óta együtt dolgozom egy lánnyal, akinek a várandósságát is végigkövettem. A rendszeres, izomnövelő edzések által 56 kilóval kezdte a terhességét, az első hetekben 60 kilogrammra kúszott fel a testsúlya, ami teljesen normális egy új élet kezdetekor. A vékony testalkatú, izmos kismama néhány hete végül 73 kilóval sétált be a szülőszobára, ahol egy 4280 grammos babának adott életet. Az újdonsült anyuka egyébként az orvosok kedvence lett, mert vékony alkata ellenére nagyon könnyedén viselte és „cipelte” a több mint 4000 grammos babát, ami egyértelműen az edzéseknek volt köszönhető, hiszen a törzsizmok megerősítésével, az állóképesség fokozásával, a keringés serkentésével problémamentes és örömteli volt az elmúlt kilenc hónap és a szülés is. A mozgás ráadásul rugalmassá tette a bőrét, sem szakadás, sem striák nem keletkeztek a hasán – mutatott rá Mester Petra.

– A baba születése után a legtöbb nő nehezen fogadja el tükörképét, de ne felejtsük el, ez egy átmeneti állapot. Élvezzük a gyermekágyi időszakot, engedjük meg magunknak a pihenést, és fokozatosan építsük vissza a mozgást. Kezdetben egy kiadós séta a friss levegőn segít, hogy újra felpezsdüljön a keringésünk és később kedvet kapjunk a regeneráló tornához is – tette hozzá az edző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.