Bakondi: Kockázatot jelentenek a kitoloncolások nehézségei

A politikai menedékjogot kérőknek együtt kellene működniük a befogadó országokkal.

Magyar Nemzet
2020. 08. 05. 10:05
BAKONDI György
Budapest, 2020. június 29. Bakondi György sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 29-én. A fokozódó migrációs nyomás és a magyar alkotmányt érõ uniós támadások miatt is szükséges, hogy minél többen küldjék vissza a kormánynak a nemzeti konzultációs kérdõíveket - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A menekültügyi rendszer működőképességét veszélyeztetik a kitoloncolási nehézségek 2015 óta – mondta Bakondi György szerdán az M1 aktuális csatornán. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hangsúlyozta, a magyar kormány ezért is van azon állásponton, hogy az illegális bevándorlókat Európa külső határainál kell megállítani. Az unióban zajlik az új európai migrációs politika kialakítása, amelyben a magyar kormány intenzíven részt vesz. A migrációs válság kezdete óta probléma, hogy mi történjen azokkal a bevándorlókkal, akik nem jogosultak politikai menedékjogra, de remélhetőleg az új csomag ebben is haladást hoz – fűzte hozzá. Bakondi szerint a politikai menedékjogot kérőknek együtt kellene működniük a befogadó országokkal, de ez nem történik meg, az érkezők eldobják irataikat és gyakorta valótlanságot állítanak magukról.

A főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy Nyugat-Európából gyakran nem lehet kitoloncolni a migránsokat. A kitoloncolási eljárás nagyon nehéz és rendkívül elhúzódó. Ha valaki Nyugaton nem kap menekültstátust, akkor az országok pénzzel ösztönzik, hogy hazautazzon, azonban pár hét múlva ezek az emberek ismét Európa felé veszik az irányt – közölte. Szerinte egy másik lehetőség, hogy a hatóság kötelezi az illegális bevándorlót az önkéntes kiutazásra, de ők ezt ritkán teszik meg. A harmadik lehetőség a kiutazási határozat rendvédelmi szervekkel történő kényszerű végrehajtása, de ehhez a kibocsátó országnak vállalnia kell, hogy fogadja az érkezőt – mondta Bakondi György, megjegyezve, hogy ez is ritkán valósul meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.