Balczó Zoltán: Ilyen személycserére az elmúlt 30 évben nem volt példa

Újabb személycserékre készül a Jobbik, ezúttal Balczó Zoltán váltaná Sneider Tamást az Országgyűlés alelnöki posztján. Lapunknak nyilatkozva Balczó elmondta: ehhez hasonló személycserére a rendszerváltás óta nem került sor, ezért a házelnökkel egyeztetne a részletekről. A váltással kapcsolatban közölte: Jakab Péter pártelnöknek jelezte, hogy csak akkor fogadja el az új pozíciót, ha Sneidernek sincs kifogása.

2020. 05. 20. 14:45
BALCZ Zoltn
Budapest, 2020. február 25. Balczó Zoltán jobbikos képviselõ felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. február 25-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt 30 évben ilyen személycserére nem volt példa – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Balczó Zoltán, akit a Jobbik országgyűlési alelnöknek jelölt Sneider Tamás helyére. Balczó Zoltán korábban 2010 és 2014 között volt az Országgyűlés alelnöke, tehát a feladatkör és a pozíció nem ismeretlen előtte. – Tanulmányozva a házszabályt és a vonatkozó rendelkezéseket, nem látom világosan azt a mechanizmust, annak a jogi megalapozását, hogy egy ilyen személycsere ebben a pozícióban hogyan történik – mondta lapunknak Balczó, aki ezért még a mai napon megpróbál egyeztetést kezdeményezni a részletekről Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével.

Mint ismert, a Jobbik elnöksége a közelmúltban hozott döntést Sneider Tamás visszahívásáról az Országgyűlés alelnöki posztjáról. Sneider 2014 óta töltötte be ezt a tisztséget, 2018 és 2020 között a Jobbikot is vezette, a párt élén Jakab Péter követte. Sneider Tamás a döntés kapcsán az Azonnali.hu-nak arról beszélt, hogy a döntés miatt nem fontolgatja távozását a Jobbikból, viszont diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy „nem tölti el örömmel” a leváltása. Sneider a személycsere okairól csak annyit mondott: „azt nem nehéz kitalálni, az egész ország látja, mi zajlik a pártban”. Szilágyi György, a Jobbik alelnöke az online portálnak úgy kommentálta a döntést: az nem „Sneider kritikája, hanem Balczó Zoltán munkájának és habitusának elismerése”. Eközben az Index.hu úgy értesült, hogy a parlament bizottságaiban is történnek majd helycserék.

Balczó Zoltán az alelnöki pozícióra való felkérés részleteiről is beszámolt a Magyar Nemzetnek. A leendő parlamenti alelnök elmondása szerint egy frakcióelnökségi döntést követően Jakab Péter közölte vele, hogy Sneidert Tamást vissza kívánják hívni és őt tartják alkalmasnak a posztra. – Kérdésemre Jakab Péter közölte: az én válaszomtól függetlenül kezdeményezni kívánják a visszahívást – mondta Balczó Zoltán, aki egy nap gondolkodási időt kért, mert többekkel is egyeztetni akart. Annyit viszont rögtön elmondott Jakab Péternek, hogy „amennyiben Sneider Tamás elvárja tőlem évtizedes kapcsolatunk okán azt a gesztust, hogy visszautasítsam a jelölést, akkor nem fogom elfogadni” – szögezte le a képviselő.

– Másnap sor került egy egyórás, baráti stílusú beszélgetésre Sneider Tamással, ahol ilyen irányú elvárást nem támasztott felém – mondta Balczó Zoltán. A volt európai parlamenti képviselő hozzátette: a Jobbikban sokan meggyőzték arról, hogy az általa képviselt politikai stílus okán is fontos lenne a pozíció elvállalása. – Ha a Jobbik néppárt kíván lenni, akkor az általam képviselt politikai stílus nagyobb lehetőséget kapna ezzel a pozícióval – mondta a leendő alelnök.

– Az elmúlt években változott a parlamenti stílus és a hangnem, eldurvult a vita, így az alelnököknek nagyobb szerep jut a fegyelmezésben – válaszolta lapunk azon kérdésére Balczó, hogy miként látja az Országgyűlés alelnöki posztjával kapcsolatos változásokat. A jobbikos politikus szerint ebben mindkét oldalnak megvan a felelőssége, de szerinte „a számosság okán” a kormányoldalé nagyobb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.