Balliberális játék határok nélkül

Karácsony Gergely több régiós ország balliberális főpolgármesterével fog lobbizni azért, hogy az önkormányzatok közvetlenül lehívható uniós támogatásokat kaphassanak, ezt egy tegnap aláírt nyilatkozatban rögzítették. Az elképzelést korábban egy zöldalapítvány a migráció támogatásának feltételeként fogalmazta meg.

2019. 12. 17. 5:50
null
A kormányokat megkerülve lobbizna uniós pénzért Prága, Budapest, Pozsony és Varsó vezetője Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett Szabad Városok Szövetsége nevében közös nyilatkozatot írt alá hétfőn a CEU Nádor utcai épületé­ben Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester. A nyilatkozatban az ellenzéki városvezetők városaik kihívásának nevezik a klímakrízist, az egyenlőtlenséget és a lakhatási válságot. Kijelentik, hogy megvédik és terjesztik a szabadság, az emberi méltóság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, a szociá­lis igazságosság, a tolerancia és a kulturális sokszínűség értékeit, és legfőképpen szorgalmazzák, hogy az Európai Unió különítsen el több, közvetlenül hozzáférhető forrást a városoknak.

Erre egyébként jelenleg nincs jogi lehetőség, és Brüsszel hivatalos álláspontja egyelőre ismeretlen az ügyben. Bár a migráció támogatásának kérdéséről nem esett szó a Szabad Városok Szövetsége elnevezésű nyilatkozatban, a zöldpárti Heinrich Böll Alapítvány korábban abban a kontextusban vetette fel a közvetlenül helyhatósági szinten lehívható források bevezetésének ötletét, hogy azzal tennék a bevándorlók letelepítésében érdekeltté a polgármestereket.

A kormányokat megkerülve lobbizna uniós pénzért Prága, Budapest, Pozsony és Varsó vezetője
Fotó: Havran Zoltán

Karácsony az eseményen az önkormányzatok mellett „autonóm szereplőket” is említett a pluszforrások kedvezményezettjeiként, amelyek között úgynevezett nem kormányzati szervek, vagyis NGO-k is lesznek majd a terveik szerint, ám lapunk kérdésére nem tette egyértelművé, hogy a Soros György által finanszírozott szervezetek is kapnának-e uniós pénzeket. Érdemes megjegyezni, hogy a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén egy előterjesztés részeként a tőzsdespekuláns alapítványbirodalmának részét képező Transparency Internationallel közös antikorrupciós csomagot is megszavaztak.

Karácsony Gergely azt mondta, meglepő, de egyetért egy fontos kérdésben Orbán Viktorral: abban, hogy a V4-ek együttműködését erősíteni kell. A főpolgármester szerint azért, hogy megvédhessük és érvényesíthessük az euró­paiság vívmányait, a szabadságot, a szolidaritást, a nyitottságot és a sokszínűséget.

Ellenzéki vezetők korábban egy belföldi szövetséget is létrehoztak. Ennek kezdeményezője Botka László, Szeged polgármestere volt. Az együttműködésnek tíz tagja van: Szeged, Hódmezővásárhely, Érd, Pécs, Szombathely, Tatabánya, Salgótarján, Eger, Miskolc és Dunaújváros polgármesterei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.