Balog Zoltán: A keresztény kultúra alapján védhető az emberi méltóság

A Hír TV Magyarország élőben című adásának első részében Velkovics Vilmos műsorvezető vendége Balog Zoltán református lelkész, a Protenstás Fórum elnöke volt. Szó volt róla, hogy május végéig tart a Protestáns tavasz rendezvénysorozat, valamint arról, hogy összefogott a világ a Notre-Dame-ért.

Forrás: Hír TV2019. 04. 18. 11:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Notre Dame sorsa

Hívők és nem hívők egyaránt megrendültek a francia katedrálisban pusztító tűz láttán. Balog Zoltán elmondta: az egyháznak már régebben is „komoly segélykiáltásai voltak” a párizsi templom sorsát illetően. Valamikor száz évvel ezelőtt asz összes ottani templomot államosították. Ezért az egyháznak nincs lehetősége, sem eszköze, hogy egy ilyen hatalmas műemléket megfelelően karban tartson. Már évekkel ezelőtt látszott, hogy a Notre Dame helyzete kritikus. „Ez a tragédia azt is üzeni nekünk, hogy eléggé figyelünk-e azokra a kincsekre, amik számunkra a keresztény önazonosságunkat, a hitünket, a keresztény kultúránkat jelenti” – jelentette ki Balog. Szerinte ezek egyszerre szellemi és egyszerre materiális valóságok is. „Egyedül az Isten képes arra, hogy a rosszból jót hozzon ki” – fogalmazott a Protestáns Fórum elnöke.

Protestáns tavasz – Budapest

A Protestáns Fórum Virágvasárnapon egy rendezvénysorozatot indított el, amely a lelki megújulást hivatott szolgálni. A programsorozatról Balog elmondta, hogy minden alkalommal próbálnak valami újat, többletet nyújtani a Hold-utcai templomba betérőknek. Az alkalomhoz illő meghitt hangulatot egy olyan Bach-orgona is segíti, amely egyedülálló itt Közép-Európában. A Protestáns tavasz keretében ezen a hangszeren játszanak majd nagy nevű nemzetközi zenészek.

Nagycsütörtöktől mindenki előtt nyitva tartanak, hogy ki-ki elmélyülhessen, lelki többletet nyerhessen. Május végéig tartanak a Protestáns tavasz rendezvényei. Budapest belvárosában az emberek a 21. században is elvezethetőek a kétezer éves titkokhoz, csak meg kell találni a a megfelelő hangot hozzájuk – tette hozzá Balog Zoltán.

A keresztény kultúra tisztelete hozzájárulhat ahhoz, hogy egy vegyes társadalomban is erősek tudjanak maradni az európai értékek. A magyar kormány egykori plakátkampánya is erről szólt – mondta Balog, majd így folytatta – „az a mondat volt benne, hogy ha idejössz, és tiszteletben tartod a törvényeinket és a kultúránkat, akkor jöhetsz”. Ám ha azért jön valaki, hogy itt egy más – például iszlám – világot kíván teremteni, akkor nincs itt keresnivalója – húzta alá Balog Zoltán. „Biztos vagyok benne, hogy meg lehet találni a kereszténységben azt az erőt, amely majd utána erőt parancsol” – tette hozzá a műsor vendége.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.