Balog Zoltán lett a református egyház zsinatának lelkészi elnöke

Magyar, református keresztyén módon Krisztus igéjét szolgáljuk – vallja Balog Zoltán.

Magyar Nemzet
2021. 02. 17. 14:29
BALOG Zoltn
Balog Zoltán püspök az egyház dolgozóinak jól létét tartja a munkája egyik legfontosabb feladatának MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartotta alakuló ülését a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó, intézkedő testülete. A XV. zsinat első, 2021. február 17-i tanácskozásán Balog Zoltán dunamelléki püspököt a zsinat lelkészi elnökévé, Molnár János tiszántúli főgondnokot pedig a zsinat világi elnökévé választották. A következő hatéves ciklusban a zsinat lelkészi alelnöke Pásztor Dániel tiszáninneni püspök, világi alelnöke pedig Nemes Pál dunántúli főgondnok lesz. A tanácskozáson emellett megválasztották a Zsinati Tanács tagjait, valamint a tisztújítás során mandátumot szerzett zsinati tagok benyújtották megbízólevelüket.

Megválasztásáról Balog Zoltán dunamelléki püspök, a zsinat lelkészi elnöke elmondta:

„Mindenki odaadja valamiért az életét, mi erre adtuk: hogy magyar, református keresztyén módon Krisztus igéjét szolgáljuk. Én is odaszántam, akkor is, ha sokszor hátat akartam fordítani.

De az, aki értünk odaadta életét, nem engedi, hogy visszavegyünk abból, amit odaadtunk – és azt sem engedi, hogy csak félig adjuk oda.” A következő hatéves ciklusra megválasztott Molnár János tiszántúli főgondnok, a zsinat világi elnöke hozzátette: Jézus Krisztus nem tökéletességet kér tőlünk, hanem elfogadó, megbocsátó szeretetet, amit meg is kell élnünk, nem csak beszélni róla. Ennek csak az Istennel való, élő kapcsolatunk lehet az alapja.

A Magyarországi Református Egyház Zsinata a református egyház törvényhozó és legfőbb intézkedő testülete. A testület megvizsgálja és megállapítja az egyház tanait. A zsinat alkotja meg az egyház belső törvényeit, megállapítja az egyház alkotmányát, határoz a református istentisztelet rendjéről, a hivatalos bibliafordításról, az énekeskönyvről. Az egyház tevékenységét támogató, valamint a társadalmi szerepvállalását segítő oktatási, egészségügyi, szociális intézményeket alapít és tart fenn, és természetesen határoz általában mindazokban a kérdésekben, amelyek a református egyház legfőbb állásfoglalását vagy döntését igénylik.

A zsinat időtartama hat év, a testületnek összesen száz tagja van.

Húszan tisztségüknél fogva tagok, nyolcvanat pedig az egyes egyházkerületek presbitériumai, illetőleg közgyűlései választanak a megadott keretszámok figyelembevételével.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.