Baloldali, liberális össztűz zúdult az Európai Néppártra

Az EP liberális frakciójának vezetője politikai trükknek nevezte a felfüggesztést. Guy Verhofstadt szerint a lépés következtében az EPP elvesztette az erkölcsi tekintélyét Európa vezetésére.

2019. 03. 22. 7:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megosztja az európai politikai életet az Európai Néppárt (EPP) Fidesszel kapcsolatos kompromisszumos döntése. A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer szerint a tagság befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket arról, osztja-e az EPP közös értékeit.

Az olasz politikai élet és kormány is megosztott álláspontot képvisel: Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője, belügyminiszter szerint abszurd a néppárti döntés, Orbán Viktor csak a magyarok jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi. A másik olasz kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében nyilatkozó Laura Ferrara európai parlamenti (EP-) képviselő ezzel szemben a megállapodást nevetségesnek, a Fidesz nézeteit pedig védhetetlennek nevezte. Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke az EPP és a Fidesz számára a legjobb megoldásnak tartja a kompromisszumos megoldást.

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt, az ÖVP EP-listavezetője a Fidesz utolsó esélyeként értékelte a megállapodást. Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt főtitkára ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést. Az EP-képviselő megalázónak tartja, hogy a magyar kormányfőt el akarják távolítani a néppártból.

– A Fidesz a néppártban maradhat, és a jogállamiság nem tér vissza Magyarországra – reagált Judith Sargentini, a hazánkat folyamatosan bíráló zöldpárti EP-képviselő. „Szégyenteljes lépés ez Manfred Webertől” – ezt már Rui Tavares jelentette ki a Twitteren. A portugál szocialista politikus Sargentinihez hasonlóan 2013-ban készített elmarasztaló jelentést a magyarországi jogállamiságról. Az EP liberális frakciójának vezetője politikai trükknek nevezte a felfüggesztést. Guy Verhofstadt szerint a lépés következtében az EPP elvesztette az erkölcsi tekintélyét Európa vezetésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.