Baloldali médiumok keltenek hangulatot az SMA-s kisfiú kezeléséről

A hírekre reagálva az Emmi megerősítette: ha a génterápiás gyógyszer hatásosnak bizonyul, Noel soron kívül kap engedélyt a Zolgensma nevű kezelésre.

Magyar Nemzet
2021. 05. 18. 17:55
© Unger Tamás
A kis Noel január óta Spinraza kezelést kap, amennyiben nagyobb javulás várható a Zolgensma készítménytől, soron kívül befogadják az orvosa kérvényét Vas Népe / Unger Tamás Fotó: © Unger Tamás Forrás: Vaol.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg is zajlik az SMA II. típusú betegségben szenvedő kisfiú, Horváth Noel gyógyszeres kezelése a Bethesda Gyermekkórházban. A kisfiú egyedi méltányosság alapján 2021. január 22-e óta Spinraza terápiában részesül – válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Nemzet kérdésére, miután több ellenzéki médium próbált hangulatot kelteni a beteg kisfiú történetével.

Noel január óta Spinraza kezelést kap, amennyiben viszont az Zolgensma készítmény eredményesebbnek bizonyul, soron kívül befogadják az orvosa kérvényét
Fotó: Vas Népe/Unger Tamás

A baloldali médiumok felidézték: Kásler Miklós április 16-án jelentette be, hogy tb-támogatottá válik az SMA-betegek kezelésére alkalmas, több mint 700 millió forintba kerülő génterápiás gyógyszer, ugyanakkor – tették hozzá – azóta nem történt előrelépés az ügyben. Állításuk szerint Noel szülei több mint egy hónapja nem kapnak választ az emberi erőforrások miniszterétől és a szaktárcától sem arra vonatkozóan, hogy a kisfiú jogosult-e a Magyarországon nemrég tb-támogatottá vált Zolgensma nevű génterápiás gyógyszerre.

Válaszul a baloldali portálok által megjelentetett hírekre az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: a kis Noel állapotában javulás észlelhető a Spinzana kezelések óta. A szaktárca hangsúlyozta:

„A gyermeknek erősödtek a végtagjai, ül, és négykézláb áll. Az állapotfelmérés alapján a kezelés folytatása javasolt, ezért Noel orvosa beadta a hosszabbítási kérelmet a Spinzana kezelésre, ami 2021. július végén esedékes” – tájékoztattak.

Emellett a szaktárca válaszából az is kiderült, hogy Noel kezelőorvosa két kérelmet nyújtott be az egészségbiztosítóhoz, amelyek közül az egyik a Spinraza kezelés folytatása, a másik pedig a Zolgensma gyógyszer kérelmezése.

„Noel SMA II-es típusú beteg, ahol csak nagyon kevés esetben, bizonyos mutációk fennállása esetén jöhet szóba a Zolgensma készítménnyel való kezelés, viszont eleve sokkal jobbak a beteg kilátásai, mint SMA I-es típusnál” – fogalmaztak.

Azt is kiemelték, hogy amennyiben a szakértői bizottság úgy látja, hogy Noelnél a jelenleg alkalmazott Spinraza készítményhez képest is jelentős javulás várható a 700 millió forintos gyógyszer beadásától, akkor felfüggesztik a jelenlegi terápiát, és soron kívül megkapja az engedélyt a Zolgensma-kezelésre, ahogyan az Somogyi Lili esetében is történt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végül rámutatott: a Zolgensma készítmény még kifejezetten új az alkalmazott gyógyszerek között, ezért csak olyan gyermekek kapják, akiknél jelentős többlethatás várható a már támogatott Spinraza készítménnyel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.