Baranyi a lakosságot sarcolja a pandémia alatt

Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere a rendkívüli jogrendet arra használja, hogy adókat emeljen és megsarcolja a kerületi családokat – közölte lapunkkal a ferencvárosi Fidesz. A baloldali polgármester egy személyben döntött az építmény- és a telekadó emeléséről, és a parkolási engedélyek kiadása is kétezerről tizenkétezer forintra emelkedik.

2020. 11. 30. 11:03
KARÁCSONY Gergely; BARANYI Krisztina
Fizetett provokátorok hálózata szeretné hazánkba is importálni a polgárháborús hangulatot Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborító, hogy Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere a rendkívüli jogrendet adóemelésre használja, megsarcolva a kerületi családokat. Baranyi Krisztina november 25-én egy személyben döntött arról, hogy megemeli az építmény- és a telekadót, amelytől a ferencvárosi baloldali városvezetés több mint 210 millió forint bevételt remél – tájékoztatta lapunkat a Fidesz ferencvárosi szervezete. Megjegyezték:

Baranyi Krisztina a kerületi gépjármű-tulajdonosokat is megsarcolja: rájuk autónként 10 ezer forintos pluszterhet ró. Az éves parkolási engedély díját ugyanis 2 ezer forintról a hatszorosára, 12 ezer forintra emelte, annak érvényességi idejét pedig két hónappal lerövidítette.

 

– Teszi Baranyi Krisztina mindezt akkor, amikor az embereknek nem újabb terhekre, hanem éppen segítségre lenne szükségük. Míg a kormány a családokat, vállalkozásokat, munkahelyeket védő intézkedéseket hoz nap mint nap, addig a baloldal a megszokott receptjét alkalmazza: a megszorításokat – áll a helyi kormánypárt közleményében.

– Felszólítjuk Baranyi Krisztinát, hogy fejezze be a ferencvárosiak sanyargatását, és vonja vissza az adóemelésekről és az éves parkolási hozzájárulás díjának emeléséről szóló rendeleteket – jelentette ki a ferencvárosi Fidesz–KDNP-frakció.

Nemcsak Ferencvárosban emelkedhet a parkolási engedélyek kiváltása, több baloldali városrész, például Józsefváros és Erzsébetváros is hasonló tervekről adott hírt, miután a Levegő Munkacsoport aktivistái felkeresték a belvárosi kerületek vezetőit. A Magyar Nemzet megírta: ha Karácsony Gergely főpolgármester elfogadja a Levegő Munkacsoport parkolási kedvezmények megvonására vonatkozó javaslatát, akkor

Budapesten megszűnhet az első autóra járó ingyenes vagy minimáldíjas parkolás a helyben lakók részére.

A fővárosi önkormányzat lapunk megkeresésére elismerte: parkolási reformot készítenek elő, ám nem kívántak részletekbe bocsátkozni. „Budapest legszennyezettebb, legkisebb zöld területtel rendelkező kerületeiben több milliárd forintos támogatást kapnak az autójukat közterületen tartók, amíg az autóval nem rendelkező többség semmiféle támogatásban nem részesül” – írja a Levegő Munkacsoport közösségi oldalán. A civil szervezet ezen kívánna változtatni a jövőben, arra kérték a képviselő-testületeket, hogy „igazságosabb” rendszert dolgozzanak ki, azaz fizessenek többet azok a lakosok, akik autóval rendelkeznek. Ezt a javaslatot Erzsébetváros és Józsefváros is megfogadta, a tervek készen állnak, és feltehetően a rendkívüli jogrend alatt egy személyben el is fogadhatják azokat a baloldali polgármesterek.

Lapunk korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a civil szervezet a Budavári Önkormányzattal közösen készül az I. kerületi lakosoknak biztosított ingyenes parkolás felszámolására. Mindennek helyességéről az önkormányzat és Levegő Munkacsoport által készített kérdőívvel próbáltak bizonyosságot nyerni. A lakossági felháborodás hatására azonban V. Naszályi Márta (Párbeszéd) polgármester visszakozott, és azt közölte: nem volt ilyen tervük, különben is csak a fővárosi önkormányzatnak van hatásköre erről dönteni.

A Levegő Munkacsoport egyébként nemrég visszautasította a Karácsony Gerely főpolgármester által megítélt Budapestért díjat.

A visszautasítást azzal indokolták, hogy nem sikerült elérni a főváros súlyos levegőszennyezettségének csökkentését. Karácsony Gergely úgy reagált: ez az elégedetlenség adja a feladatot a politikának, hogy ne engedjen a céljaiból, hallgasson az állampolgárokra, a civilekre és azok szervezeteire.

„A Budapestért díj ideiglenes visszautasításának üzenete világos. Bár az ellenszavazat nélkül, a Fővárosi Közgyűlés által odaítélt elismerés a legméltóbb helyre kerülne, a Fővárosi Önkormányzat még nem méltó arra, hogy átadja. Valóban nem. Még nem. Ezért csillapítjuk a belső kerületek forgalmát, korszerűsítjük a közösségi közlekedést, teremtünk lehetőséget a gyalogos- és kerékpáros-közlekedésnek, ezért vizsgáljuk meg minden egyes döntésünk esetén annak klímahatásait. A Levegő Munkacsoport javaslatai és együttműködése fontos segítség a munkánkban” – reagált a főpolgármester, akinek szavai előrevetítik, hogy a főváros megfogadja a Levegő Munkacsoport parkolásra tett javaslatait, és beépítheti azokat az új parkolási reformjába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.