Baranyi kiadta az önkéntesek adatait

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is aggályosnak tartja, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Kétfarkú Kutya Pártnak adta át a koronavírus elleni védekezésre jelentkező önkéntesek személyes adatait. A civil jogvédő egyesület azt javasolta Gyurákovics Andrea ferencvárosi önkormányzati képviselőnek, tegyen jelzést az önkormányzatnál, hogy mielőbb orvosolják a hibát, és töröltessék az adatokat a Kétfarkú Kutya Párt valamennyi adatbázisából.

2020. 06. 10. 16:42
MÁRKI-ZAY Péter; PIKÓ András; BARANYI Krisztina; FÜLÖP Zsolt
Budapest, 2019. december 9. Pikó András, a VIII. kerület, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely, Baranyi Krisztina, a IX. kerület és Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere (b-j) a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ferencvárosi szolidaritást jól példázza, hogy több száz önkéntes jelentkezett az önkormányzatnál, hogy bevásárlással, kutyasétáltatással vagy ügyintézéssel segítsenek azokon a polgártársaikon, akik a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek. Az önkénteseknek a jelentkezési lapon – amelyet a ferencvárosi önkormányzat kért – személyes adatokat is meg kellett adni. Ezeket az adatvédelmi nyilatkozatuk szerint nem továbbítják harmadik félnek, és nem hozzák nyilvánosságra sem – írta a Ferenc József blog.

Az adatvédelmi nyilatkozat ellenére egy önkéntes az önkormányzati fejléccel ellátott hivatalos levelét a Kétfarkú Kutya Párt e-mail-címéről kapta. Gyurákovics Andrea a helyi Fidesz frakcióvezetője a balliberálisok egyik legnagyobb jogvédő szervezetéhez fordult állásfoglalásért. A TASZ szerint is aggályos az ügy, a válaszukból kiderül, ők is problémásnak tartják, ahogyan Baranyi Krisztina polgármester és alpolgármestere, Döme Zsuzsa manőverezik a személyes adatokkal.

„Ami a harmadik félnek (Kétfarkú Kutya Párt) való továbbítást illeti, azt viszont problémásnak tartom. Úgy gondolom, hogy az adatkezelési tájékoztatóban kifejezetten meg kellene jelölni, hogy harmadik fél is megkapja az adatokat. Bár az adatkezelési tájékoztatóban annyi szerepel, hogy „a fent megadott adataimat az önkéntes hálózat megszervezése érdekében felhasználja”, szerintem ez nem elégséges, konkrétabban meg kellett volna fogalmaznia az önkormányzatnak, hogy mit jelent ez, és kifejezett hozzájárulást kérni az érintettől” – írta a szervezet a ferencvárosi Fidesz–KDNP fakultációvezetőjének.

A TASZ azt javasolta Gyurákovics Andreának: tegyen jelzést az önkormányzatnál, hogy mielőbb orvosolják a hibát, és töröltessék az adatait a Kétfarkú Kutya Párt valamennyi adatbázisából.

Gyurákovics Andrea ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fog fordulni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.