Beépítésre várnak a rozsdaövezetek

Nagy kiterjedésű, üresen vagy kihasználatlanul álló területek kínálnak kedvező befektetési lehetőségeket Budapesten. Ezek közül a három legnagyobbat jártuk be, amelyek baloldali önkormányzatok, valamint a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat fenntartásában állnak. A kormány áfakedvezménnyel ösztönözné a lakásépítéseket a rozsdaövezetekben.

2020. 05. 06. 8:36
null
A Rákosrendező pályaudvar Budapest legnagyobb barnamezős negyede Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest területének nagyjából öt százalékát teszik ki az úgynevezett barnamezős területek, amelyek több éve vagy évtizede állnak üresen, esetleg nem teljesen kihasznált állapotban. A kormány 2030-ig felvázolt terveinek is része a rozsdaövezetek fejlesztése, a múlt hónap közepén például azt jelentette be a kabinet, hogy ötszázalékos áfakedvezményt ad az említett területeken felépített lakásokra, és az ingatlanokat kiadók is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Míg több ilyen részen már folynak jelentős ingatlanfejlesztések – köztük a Kopaszi-gát szomszédságában található BudaParton, a Közvágóhíd környékén –, a legnagyobb összefüggő területű fővárosi rozsdaövezetek sorsa még nem dőlt el. A Magyar Nemzet a Városkép Romboló bloggerének segítségével járta körbe az utóbbi helyszíneket, latolgatva azt is, hogy adottságaiknál fogva milyen beruházásokra lennének a leginkább alkalmasak.

Kalyibákban élnek

A legnagyobb potenciállal talán az Örs vezér tere szomszédságában fekvő Terebesi-erdő rendelkezik. A kedvező infra­struktúrával körülvett, mintegy hatvanhektárnyi zöldövezetből a Kőbányához tartozó 22 hektár beépítésére már jelentkezett egy izraeli társaság, amely óriási társasházi és szolgáltatónegyedet tervez felépíteni. A fennmaradó 38 hektárt – amelynek a főváros a tulajdonosa – jelenleg a hajléktalanok vették birtokukba: a Válasz­online februári cikke szerint mintegy száz fedél nélküli él a területen. A területet be­járva kiderült: továbbra is számos család tartózkodik az egykori kamion- és teherautómosó rozzant gazdasági épületeiben, valamint sátrakban, kalyibákban. A közepes falunyi helyfoglaló átköltöztetése komolyabb logisztikát és tervezést igényelne, főként mivel ottjártunkkor úgy tűnt, hogy minden korosztály – a gyermekektől az aggastyánig – megtalálható a lakók között. A hajléktalanok szerint az utóbbi évek során több borsodi család egész rokonsága költözhetett be az erdős részbe. A területen hatalmas szemétkupacok is találhatók – részben az ott élők illegális hulladékfeldolgozó tevékenysége miatt –, ezért nem kevés ráfordítást igényelne eltávolítani a talaj alá is beásódott szemetet, amelynek egy része akár veszélyes hulladék is lehet.

A Rákosrendező pályaudvar Budapest legnagyobb barnamezős negyede
Fotó: Bach Máté

Bomba találta el

Ezenkívül egy szovjet laktanya is működött az erdőt határoló Gyógyszergyári út túloldalán, és lőgyakorlatokra is használhatták a területet, de a lapunkat kalauzoló blogger még második világháborús bombatalálatra utaló nyomokat is talált, így a tűzszerészeti vizsgálat is indokolt lehet. Azonban a terület egy részét az előző évtizedben még aktívan használták: az autómosó telepe mellett szintén romos épületek árulkodnak arról, hogy egy sportpálya is működött a mára elburjánzott növényzet helyén. A Terebesi-erdő előnyei között említhető, hogy minden irányban több száz méternyi a kiterjedése, ezért annak ellenére, hogy egy nagy forgalmú centrum közelében helyezkedik el, csendes, külvárosi atmoszférával bír. Exkluzív lakóparkok építésén túl közparkok, tanösvény vagy sportpályakomplexum kialakítására is alkalmas lehet a terület.

A Rákosrendező pályaudvar körüli rész Budapest legnagyobb barnamezős övezete a maga 60-70 hektárával, de a roppant terület egésze – hosszában legalábbis – a vasúti felüljáróról nézve belátható. A hasznosítását azonban megnehezíti, hogy egy része a MÁV kezelésében áll, a többin pedig két kerület, Zugló és Angyalföld osztozik. Ráadásul a sínek kettévágják a használaton kívüli rozsdaövezetet. A legnagyobb kiterjedésű részen – a vasút és az M3-as autópálya között – azonban lakóházakat is fel lehetne építeni, de a közelben épülő vasúttörténeti parkkal összekapcsolva egy nagyobb tematikus élménypark vagy rekreációs központ megvalósítása is reális alternatíva lehet.

Termálfürdő és műemlék

A legkülönösebb barnamezős terület – amely a VIII. kerületi önkormányzat fenntartása alatt áll – a józsefvárosi vasútállomás környékén helyezkedik el. Bár a Kőbányai útról nézve nem feltűnő, hogy húsz hektár áll üresen, ám a területre belépve mellbevágó nagyságú kihalt tér fogadja a szemlélőt. A 2014-ben bezárt józsefvárosi piac elnyúló betontalapzata összefüggő síkot képez a környező területtel, amely a Magyar Posta még működő épületétől nyújtózik a Könyves Kálmán körút irányába, ahol egyébként az a lerobbant tömbház határolja, amelybe Pikó András, a kerület baloldali polgármestere nemrégiben hajléktalanokat költöztetett. A Kőbányai út túloldalán lévő Ganz-gyár is kihasználatlanul áll, így ebben az irányban akár egészen a Vajda Péter utcai lakóházakig alkalmas lenne beruházásokra a terület.

A legkézenfekvőbb választás itt is lakóparkok létesítése lehet, ám a terület adottságai más megoldásokat is kínálnak. Logisztikai centrumot is létre lehetne hozni, mivel több ilyen létesítmény is elférne a Magyar Posta telepe mellett. Az ország egyik legrégebbi vasútállomásáról van szó, ennek felújítása is észszerű elképzelés, s alkalmas lehet például tehervonatok átrakodó telepének is. A Ganz-gyár szomszédságában egyébként ipari műemlék is található, amelynek rendbehozatala a közelben épülő új Közlekedési Múzeummal kompatibilis tematikát is kínál. A terület rendezésére korábban már több elképzelés is született. Sára Botond, a kerület korábbi fideszes polgármestere a nemrégiben felfedezett hetvenfokos termálvíz fürdőépítéssel történő hasznosítását szorgalmazta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.