Beindult az ellenzéki pártok fővárosi jelöltállító castingja

Az ellenzéki oldalon minden kulcspozíciót Gyurcsányék foglalnak el, a főpolgármesterjelölt-keresés pedig a 2014-ben történteket idézi, csak a nevek változtak Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint. Karácsony Gergely, az MSZP—Párbeszéd főpolgármester-jelöltje szerint azzal, hogy a DK Kálmán Olgát indítja ellene az előválasztáson, megbomlott a bizalom az ellenzéken belül. A Jobbik pedig szakított Puzsér Róberttel, de hitet tett az előválasztás mellett.

Bákonyi Ádám - Baranyai Gábor
2019. 06. 08. 7:10
null
Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd) négy témában hívta ki szópárbajra az ellenfeleit Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljesen komolyan vehetetlen az ellenzéki előválasztás, semmi másról nem szól, mint a baloldal belső harcairól, és semmi újdonság nincsen ahhoz képest, mint ami öt évvel ezelőtt is történt, csak akkor úgy hívták a castingon indulókat, hogy Bokros Lajos, Falus Ferenc és Horváth Csaba – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője szerint egyértelműen látszik, az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíció dominál: a magyar parlamentben Gyurcsány Ferenc vezeti az ellenzéket, az Európai Parlamentben Gyurcsány Ferencné, a főváros élére pedig Gyurcsány emberét, Kálmán Olgát szeretnék állítani.

– A Momentum az új SZDSZ, Karácsony Gergely esetében pedig nem világos, hogy akarja Budapestből a maximumot kihozni, ha a kerülete, Zugló vezetésére is alkalmatlan – fogalmazott a politikus Kálmán Olga előválasztáson induló vetélytársai kapcsán.

„Nekem kicsit sok az oligarcha Kálmán körül: Gyurcsány, Simicska, Dobrev” – így reagált mindeközben Szanyi Tibor arra, hogy Kálmán Olga DK-s támogatással indul a főpolgármesteri posztért. Az EP-mandátumát elvesztő szocialista politikus írása komoly vitát szült kommentelői között.

Az MSZP és a Párbeszéd (P) közös jelöltje, Karácsony Gergely viszont állítása szerint örül annak, hogy Kálmán Olga is elindul az előválasztáson, ami így „izgalmasabb” lesz. Elismerte ugyanakkor, hogy a történtek után „lesz még feladat a pártok közti bizalmi viszony helyreállításával”, amely az elmúlt napokban meggyengült. Zugló polgármestere a tegnapi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: azzal, hogy a DK váratlanul kihátrált mögüle, és az egykori televíziós újságírót támogatja, megszűnt a korábbi baloldali egység, de a bizalom helyreállítása kulcskérdés, mert ősszel az ellenzék vagy közös győztes, vagy közös vesztes lesz.

Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd) négy témában hívta ki szópárbajra az ellenfeleit
Fotó: Mirkó István

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint a semmiféle városvezetési tapasztalattal nem rendelkező Kálmánt alkalmas jelöltnek tartja-e, Karácsony úgy fogalmazott: azt tudja, hogy riválisa kiválóan kérdez, az viszont az előválasztáson derül majd ki, hogy városvezetőként vannak-e jó válaszai is.

Karácsony egyébként tegnap egy városépítős számítógépjátékot kapott a Fidelitastól, mivel az ifjúsági szervezet szerint Zugló gazdálkodása romokban, és ezen gyakorolhatja a polgármester a kerület vezetését. A Magyar Nemzet felvetésére Karácsony azt állította, nincsen B terve arra az esetre, ha elveszítené az előválasztást.

Ismert: lapunk korábban úgy értesült, hogy ha Karácsony sem főpolgármester, sem polgármester nem lesz végül, úgy a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Kocsis-Cake Olivio adja át neki mandátumát. Azon kérdésünkre, hogy esetleges kudarca kihathat-e az MSZP–P szövetségi viszonyára, a politikus azt mondta, a pártok közötti „romantikus viszony” jelenleg másodlagos. Karácsony azt is bejelentette: négy, általa nagyon fontosnak nevezett kérdésben – a főváros zöldebbé tétele, a lakhatási válság, a közlekedés és az egészségügy javítása kapcsán – előválasztási vitát kezdeményez.

A vitának az ellenzéki tüntetéseken közveszélyes, garázda magatartásával kitűnő Gulyás Márton szerkesztette Partizán nevű Youtube-csatorna ad helyet jövő hét pénteken. A Gulyás Márton vezette csapat már meg is kezdte a nézők regisztrálását a Kálmán–Karácsony–Kerpel-Fronius véleményütköztetésre. A vitát megelőzően tegnap mind a DK, mind az MSZP–P, mind a Momentum jelöltje részt vett A Város Mindenkié! csoport által az Alkotmánybíróság (AB) épülete elé szervezett tüntetésen. A megmozduláson az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek között egyetértés volt, azt kérték számon az AB-n, hogy nem talált kivetnivalót a kormány szerintük hajléktalanokat kriminalizáló intézkedésein.

Közben Puzsér Róbert mögül az EP-választáson csúfosan elbukó LMP után a szintén összeomlott Jobbik is kihátrált. A Jobbik budapesti választmánya által tegnap kiadott közlemény szerint tudomásul vették, hogy Puzsér Róbert a jövőben önállóan, pártok támogatása nélkül, az előválasztásból kilépve folytatja kampányát. Az ellenzéki párt szerint Puzsér döntéséből következik, hogy már nem a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt. A közlemény szerint a Jobbik továbbra is részt vesz az ellenzéki előválasztás megszervezésében.

A függetlenként induló Puzsér Róbert blogbejegyzésében az előválasztáson az utóbbi napokban jelölteket állító Momentum és DK kapcsán úgy fogalmaz: hirtelen nekik is problémás lett Karácsony Gergely alkalmatlansága. „Rossz látni, hogy zsákmánynak tekintik Budapestet” – szögezte le a megmondóember, aki jövő szombaton mutatja be a Sétáló Budapest programját.

Erős, de alkalmatlan

Az Idea Intézet igazgatója szerint Kálmán Olga indulása Karácsony kampányát is aktivizálhatja.

Böcskei Balázs a DK jelöltjének bejelentését követően a Klubrádióban azt mondta: Kálmán Olga erős jelölt, nem indul esélytelenül.

Felidézte, hogy az Idea Intézet tavaly publikált egy kutatást a nők politikai szerepvállalásáról, és a kutatás szerint a legtöbben Kálmán Olgát látták volna szívesen főpolgármesterként. Böcskei Balázs ezt annyival árnyalta, hogy akkor 59 százalék egyik felsorolt női közszereplőt se tartotta alkalmasnak a főváros vezetésére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.