Beismerő vallomás Brüsszeltől

A magyar plakátkampány ellen indít akciót az Európai Bizottság — jelentette be tegnap a bizottság egyik szóvivője, aki fikciónak titulálta a kormány hirdetéseit Brüsszel migrációs politikájával kapcsolatban. Hollik István kormányszóvivő beismerő vallomásnak értékelte a testület állásfoglalását, Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig úgy fogalmazott: a brüsszeli heves reakció arról árulkodik, hogy igencsak érintve érzik magukat a témában.

Forrás: MTI-MN2019. 03. 01. 6:14
ALDE President Verhofstadt talks in front of an anti-Hungary's PM Orban billboard in Brussels
A bevándorláspárti politikusok előszeretettel támadják Orbán Viktort és kormányát Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenkampányt indít az Európai Bizottság (EB) a magyar kormány által Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel! című plakátkampányával szemben – derült ki a bizottság egyik szóvivőjének tegnapi nyilatkozatából.

Mina Andreeva egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a polgároknak valóban joguk van tudni, hogy mit tesz az Európai Unió. Azt hangoztatta, hogy az emberek „tényeket érdemelnek, nem fikciót”, a kampány elferdíti az igazságot, és egy „titkos terv sötét képét” igyekszik felfesteni, amelynek célja az Európába irányuló migráció ösztönzése, ám szerinte nem létezik ilyen összeesküvés.

A bevándorláspárti politikusok előszeretettel támadják Orbán Viktort és kormányát
Fotó: Reuters

– A bevándorláspárti politikusok rendre szeretnék elfedni azokat a döntéseket és előkészített anyagokat, amelyek félreérthetetlenül bizonyítják a bevándorlás ösztönzésére szolgáló terveket – jelentette ki lapunknak Farkas Örs politikai elemző Andreeva kijelentéseire reagálva.

Hozzátette: az EB által adott magyarázat gyenge lábakon áll, hiszen az elmúlt években már számos konkrét javaslatot fogadott el valamelyik ­európai testület, ezek közül többet pedig már gyakorlatba is léptettek, például a migránskártyákat.

Hozzátette: az, hogy egyes tagállamok vitában állnak az unió valamely testületével, nem azt jelenti, hogy az adott országot nem kötik erős szálak az Európai Unióhoz, hanem csupán annyit, hogy a brüsszeli politikai vezetés véleménye sem mindenható.

– Amint olyan helyzet állt elő, hogy valamely tagállam egy bevándorláspárti vezető politikussal szemben foglal állást a nyilvánosság bevonásával, akkor az érintett sértetten húzódik a bürokrácia elefántcsonttornyába védelmet remélve.

Ez történt Guy Verhofstadttal és ez történik most Jean-Claude Junckerrel is. Nem emlékszem viszont, hogy Orbán Viktor bármikor, amikor például az ­Európai Parlament több száz képviselője előtt támadták, akkor utána hangot adott volna bármiféle megbántottságának – fejtette ki Farkas Örs.

– Az Európai Bizottság azért reagál ilyen aktívan, mert találva érzi magát – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója, hozzátéve: mára a migrációpártiak is kénytelenek elismerni, hogy ez az EP-választás tétje. A bizottság válaszai – folytatta – nem cáfolatok, hanem sokkal inkább annak visszaigazolása, hogy valóban vannak ilyen tervek.

– Magyarország az az állam, amely a legbátrabban és legkonkrétabban megnevezi azokat a folyamatokat és kezdeményezéseket, amelyek a migrációt erősítenék az EU felé, és amelyek szembemennek a nemzetállamok szuverenitásával – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs, aki pozitív fejleménynek nevezte, hogy a migrációval kapcsolatos vita felszínre került az elmúlt években. Szavai szerint nemcsak a magyar, hanem az ­európai emberek többsége sem kér a rájuk erőltetett migrációból, s így a nyilvánosság erejével lehet fellépni ezen törekvések ellen.

Hollik István kormányszóvivő beismerő vallomásnak értékelte az EB állásfoglalását és azt, hogy az Európai Parlament megszavazta a migránsvízumokat.

– Világosan szerepel az állásfoglalásban – folytatta –, hogy a bizottság biztosítani akarja a legális migráció lehetőségét. A kormányszóvivő szerint ezek a javaslatok egy irányba mutatnak: ösztönözni kívánják a bevándorlást Európába, ám a kabinet ezt ellenzi, és ragaszkodik ahhoz, hogy minden magyar értesüljön a tervekről.

Közben Manfred Weber, az Európai Néppárt frakció­vezetője egy német lapnak azt hangoztatta, hogy a „Jean-Claude Jun­ckerrel szembeni támadásoknak semmilyen ténybeli alapjuk nincsen”, Orbán Viktort pedig „fáradságos kortársnak” nevezte, amiért továbbra is fennállnak a vitáik a magyar miniszterelnökkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.