Beköszöntött a felvételi időszaka

Több jogászra van szükség a kormány szerint, ezért ezen a képzésen csökkentik a felvételi ponthatárokat, hogy többen kerülhessenek be az állami támogatású helyekre – közölte tegnap Schanda Tamás államtitkár. A felsőoktatási felvételi eljárás az online tájékoztató tegnapi megjelenésével megkezdődött, az egyetemre vagy főiskolára készülő fiatalok feb­ruár 15-ig adhatják be jelentkezésüket a több mint hétezer meghirdetett szak valamelyikére.

Csókás Adrienn
2019. 12. 20. 6:30
null
A továbbtanulók most hatvanhárom intézmény több mint hétezer szakja közül válogathatnak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent tegnap az új felvételi tájékoztató, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárás. A Felvi.hu portálon elérhető online tájékoztató tartalmazza az összes jövő szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzést, a követelményekkel és pontszámítási szabályokkal együtt. Jelentkezni elektronikus úton lehet, melynek végső határideje február 15. éjfél lesz, majd feb­ruár 20-ig mindenkinek hitelesítenie is kell a jelentkezését.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján kiemelte: az idei évben 63 felsőoktatási intézmény 7206 szakja közül tudnak választani a fiatalok.

A továbbtanulók most hatvanhárom intézmény több mint hétezer szakja közül válogathatnak
Fotó: Mirkó István

Kitért arra is, hogy a szakmai szervezetek jelzései szerint jogász­hiány mutatkozik, ezért növelni szeretnék az állami ösztöndíjas jogászhallgatók számát. Ennek érdekében a tavalyi 440-hez képest jelentősen, 350-re csökkentik a képzés ponthatárát. Lesznek további könnyítések is: a nemzetközi gazdálkodás szakon például 20, a nemzetközi tanulmányok képzésen 55 ponttal mérséklik követelményt.

A felsőoktatásba készülőknek fontos tudniuk, hogy legalább egy emelt szintű érettségi mindenképp szükséges a bejutáshoz, ez alól csak azok kapnak felmentést, akiknek már van diplomájuk, vagy akik olyan képzést választanak, ahol gyakorlati vizsga alapján számolják a pontokat. Megússzák a szigorítást például a művészeti képzésekre jelentkezők vagy az edző alapszakot megjelölők.

Akinek gondot okoz felkészülni az emelt érettségire, pályázhat a köznevelési államtitkárság, a Klebelsberg Központ és a Magyar Rektori Konferencia közös programjára. Az Irány az Egyetem 2020 nevű felkészítő kurzusai 2020. január harmadik hetétől április 30-ig tartanak, és minden megyében megszervezik őket. Jelentkezni január 9-ig lehet, fejenként legfeljebb két tantárgyból.

Az idei felvételi újdonsága a napokban megnyílt pályaorientációs modul, ami a végzés utáni kilátásokról ad tájékoztatást. A szakok munkaerőpiaci értékét összehasonlító felület a Diplomántúl.hu címen érhető el, és az érdeklődők minden képzés esetében megtudhatják, hogy melyik egyetem végzettjei, mennyi idő alatt, milyen munkakörökben és mekkora fizetéssel találtak állást. Sokat segítenek a legjobb döntés meghozatalában az egyetemek és főiskolák nyílt napjai is, amelyekből januárban több mint százat, februárban pedig további 32-t szerveznek. Ám ha nincs idő személyesen végiglátogatni az iskolákat, egyszerre megismerkedhetünk mindegyikkel az Educatio kiállításon, amit január 9–11. között rendeznek meg a Hungexpón. A nagyszabású felsőoktatási börzén – amire tavaly 53 ezren voltak kíváncsiak – közel kétszáz kiállító lesz jelen, köztük számos külföldi egyetem is.

A kapacitásszámok alapján a legnépszerűbb intézménynek számító Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ezúttal csaknem húszezer új belépőt tud fogadni, míg a Műegyetemre 15 ezren, a Corvinusra több mint ötezren juthatnak be. Szegeden 11 ezer, Pécsen nyolcezer szabad helyet kínálnak.

A leendő hallgatók mindenhol ingyenes és fizetős helyek közül is választhattak, ám a támogatásnak továbbra is feltételei vannak. Aki állami ösztöndíjas helyre jutott be, annak a képzési idő legfeljebb másfélszerese alatt le kell diplomáznia, majd az oklevél megszerzése után annyi ideig Magyarországon dolgoznia, ameddig az állam pénzén tanult. Utóbbi feltételt egyébként húsz év alatt kell teljesíteni, vagyis végzés után van lehetőség arra is, hogy a fiatal akár hosszú évekre is külföldre költözzön. Ha azonban a diplomaszerzés túlcsúszik a megadott határidőn, akkor a támogatás felét vissza kell fizetni, aki pedig a munkavállalásra vonatkozó feltételt nem teljesíti, az köteles az egész díjat visszatéríteni. A három gyermeket vállaló anyák mentességet kapnak a visszafizetés alól.

Akik most kerülnek be az egyetemekre, biztosan jól járnak, mert 2020-tól emelkedik a hallgatói normatíva, így a tanulmányi és a szociá­lis ösztöndíjak összege is magasabb lesz a mostaninál. Megéri szorgalmasan tanulni, a legbőkezűbb intézményekben ugyanis havi 80-100 ezer forinthoz is hozzájuthatnak a hallgatók. Érdemes gondolkodni a pedagógusképzésen is, ahol speciális ösztöndíjra pályázhatnak a hallgatók.

A Klebelsberg képzési ösztöndíj félévenként 125 és 375 ezer forint közötti támogatást jelent a tanár szakosoknak, az alsós tanító és a gyógypedagógus szakokat választóknak. Sőt a diplomaszerzéskor még állást is ajánlanak.

Aki pedig úgy számol, hogy nem lesz elég pontja a vágyott állami támogatású képzéshez, annak sem szabad kizárólag anyagi megfontolásból lemondani a továbbtanulásról. Amellett, hogy többfajta diákhitel is felvehető, két lezárt szemeszter után jó tanulmányi átlaggal már át lehet kerülni a menet közben megüresedő ingyenes helyekre, márpedig sokan vannak, akik egy-két félév után jönnek rá, hogy mégsem nekik való a választott szak. Sok egyetem saját pályázatokkal, intézményi vagy vállalati ösztöndíjakkal is próbálja csökkenteni a fizetős diákok terheit.

A legnépszerűbb szakok költségtérítéses formája egyébként félévenként átlagosan 3-400 ezer forintba kerül. Az építészmérnök, a gazdálkodás és menedzsment vagy a pénzügy és számvitel szakokat 300-325 ezer forint körüli tandíjjal hirdetik az egyetemek, óvodapedagógusnak viszont már 170 ezer forintért is lehet tanulni. A legdrágább most is az általános orvosi szak, ami 1,35 millió forintba kerül szemeszterenként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.