Bemutatják a Városliget aranykorát

Millennium Háza néven hamarosan újra megnyílik a Városliget legrégibb, 1885-ben emelt épülete. A Liget Budapest projekt részeként elkészült a volt Olof Palme Ház értékmentése, a házban egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház is várja a látogatókat. Az eredeti főbejáratát visszanyerő épület előtt rózsakert és Zsolnay-kút várja majd a liget látogatóit.

2019. 08. 29. 6:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Liget Budapest projekt keretében a végéhez közelít a volt Olof Palme Ház, a Városliget legrégibb és egyik legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója.

A régi pompájában felújított épület Millennium Háza néven még az ősszel megnyitja kapuit a látogatók előtt – jelentette be Baán László. A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hozzátette: a Millennium Háza jelképe a Liget Budapest projekt alapvető célkitűzésének: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a 2017-ben indult műemléki rekonstrukció kapcsán elmondta: befejeződött a ház értékmentése, a tesztüzemre való felkészítés mellett jelenleg építik a különleges díszkutat és a kiállítást rendezik be az őszi nyitásra.

Ismét a XIX. század végének hangulatát idézi az épület
Fotó: Városliget Zrt.

A Magyar Nemzet megtudta: a rövidesen a nagyközönség előtt is megnyíló Millennium Háza főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy, a századforduló hangulatát idéző, 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak. A kiültetett fajták mellett jeltáblán lesz megtalálható a fajta neve, nemesítője, növekedési típusa és a nemesítés éve.

A kertben egy új Zsolnay-díszkutat is elhelyeznek. Az egykor műcsarnoknak tervezett épület homlokzatán több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Elkészült az új tetőzet is, amely üvegfelületeivel bevilágítja a belső tereket.

Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra. Az épületben jelenleg a Városliget aranykorát bemutató kiállítást rendezik be, valamint beüzemelik a Zsolnay kerámiákkal díszített kávéházat. A kiállítótérben XXI. századi technikával és tudástárral biztosítanak majd sokrétű élményanyagot a látogatóknak.

Amint azt már korábban megírtuk: idén ősszel Európa legnagyobb kulturális városfejlesztésének, a Liget Budapest projektnek több elemét is átadják. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének tavaszi átadását követően ősszel megnyílik a Millennium Háza egy, a Városligetben újdonságnak számító rózsakerttel.

Szintén még az ősszel birtokba vehetik a családok az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb játszóterét, és elkészül a komáromi Csillag erőd teljeskörűen megújított épülete is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.