Bemutatták a megújuló Jókai-kert makettjét Hegyvidéken

Kormányzati és uniós forrásból 2022 végéig új látogatóközpont és a hazánkban fészkelő madarakat bemutató múzeum létesül a XII. kerületében. A svábhegyi fejlesztés legfontosabb elemei a Jókai-kert komplex megújítása, valamint az itt található Steindl-villa felújítása. A terveket Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere és Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója mutatta be.

2021. 04. 21. 14:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látogatóközponthoz létre a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a XII. kerületi Jókai-kertben, amely egykor a költő nyári alkotóhelye, gazdálkodási tevékenységének színtere és a korabeli művészvilág találkozóhelye volt. Az ikonikus helyszín a kormánynak köszönhetően új köntöst kap, és felújítják a kertben található, jelenleg életveszélyes állapotú Steindl-villát is.

A fejlesztések egyaránt szolgálják a fennmaradt történeti emlékek megőrzését, a természet- és műemlékvédelmet, valamint egy korszerű természetismereti bemutatóhely és rendezvényhelyszín kialakításával új ökoturisztikai célpont létrehozását.

A fejlesztés az Európai Unió és a kormány kilencszázmillió forintos támogatásával valósul meg 2022 végéig. A

Jókai-kert teljes területe a projektet végrehajtó Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe került 2020-ban.

A Jókai-kert makettje

Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint a természetvédelmi és műemléki védettséget élvező történeti kert napjainkban a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület székházainak, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai-emlékszobájának ad otthont.

Egyedi értéket jelentenek a Jókai Mór által ültetett faóriások, a költő egykori kőpadja és a róla mintázott Anakreón-szobor.

Pokorni Zoltán polgármester és Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója mesélt a felújítás részleteiről

Magyarország madárvilágát bemutató kiállításnak ad majd otthont a Steindl-villa

A kertben álló Steindl-villa kiemelkedő műemlék jellegű épület, karakterében a Jókai-kert szerves része.

Az épület a svábhegyi villaépítészet egyik igen jó arányú, romjaiban is értékeket, igényes részleteket – így például faragott ajtó- és ablakkereteket, szép előtetőt, belső falépcsőt – őrző képviselője. A XIX. század első feléből származó, hosszú ideje lakatlan épület jelenlegi állapota kritikus és életveszélyes.

A Jókai parkban álló Steindl-villa lakatlan épülete jelenleg életveszélyes, de hamarosan izgalmas kiállításnak ad majd otthont

A felújítást követően a Steindl-villában Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítás, foglalkoztató- és előadótermek kerülnek kialakításra. A kiállítás magját az igazgatóság országos viszonylatban is egyedülálló, közel ötszáz tételes madárpreparátum-gyűjteménye alkotja, erre alapozva a látogatók játékos és interaktív személtetőanyagok, információs eszközök segítségével, élményszerűen ismerhetik meg Magyarország és a Kárpát-medence fészkelő madarait.

A tervek szerint a felújítást követően az épületet kis toldaléképület egészíti ki, amelyben fogadótér és zöldbolt kerül elhelyezésre.

Jókai-kert élővilága sokszínűbbé válik

A projektben Jókai Mór egykori – ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló – gyümölcsöskertje is megújul. A kert flórája a régióra jellemző lágy és fás szárú növényekkel gazdagodik, míg a régióra nem jellemző, illetve az épületekre veszélyessé vált faegyedeket kivágják. Mindezzel a kert áttekinthetőbbé, élővilága sokszínűbbé válik, s egy közel háromhektáros természetközeli élőhely ökológiai állapota javul.

Míg a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság irodaépülete és a Jókai-présház környezetében a történeti, műemléki jelleg lesz domináns, a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatása, valamint az ökoturisztikai funkciók lesznek hangsúlyosak. A műemléki beavatkozások közül kiemelkedik a műemléki lépcső megtartása és kiemelése, az Anakreón-szobor pedig a kert központi részérére kerül áthelyezésre.

A kerti utak felújítása mellett a kert többek között új parkbútorokkal, madáritatókkal és egy detektívüveges madárlessel is gyarapodik. A kertet jelenleg elcsúfító, leromlott fizikai állapotú és megjelenésű faépületek lebontásra kerülnek. Helyükön parkolóhelyek, fedett kerékpártároló és rendezvénytér létesül.

Megújul a kert bejárata is: a látogatókat a jövőben reprezentatív vendégbejárati kapu fogadja majd.

Fotók: Sárközy György/Hegyvidék újság

A nemzeti park igazgatóság épülete ad otthont a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárnak. A projekt ennek fejlesztését is érinti: a gyűjtemény egy jelentős része digitalizálásra kerül, és egyes könyvritkaságok a Natura 2000 kiállítás részeként is megismerhetők lesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.