Benkő Tibor: Európa biztonsága érdekében fokozottabb védelmi együttműködés kell

A globális hatalmi versengésre és Európa biztonságára figyelemmel, minden eddiginél fontosabb, hogy elmélyítsük az európai védelmi együttműködést és globális szereplővé tegyük az Európai Uniót a biztonság és védelem terén – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az EU védelmi minisztereinek informális tanácskozásán csütörtökön, Zágrábban.

Forrás: MTI2020. 03. 05. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benkő Tibor hozzátette: különösen fontos az együttműködés az olyan új típusú kihívások tekintetében, mint az illegális migráció vagy a hibrid hadviselés.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Benkő Tibor a találkozón elmondta, egyre inkább előtérbe kerülnek az új típusú kihívások. Ezeket napirendre kell tűzni és azonosítani a védelemre gyakorolt hatásukat, csakúgy, mint a tágabb európai uniós politikákkal való összefüggéseiket.

A honvédelmi miniszter kifejtette: Magyarország támogatja az EU önálló cselekvőképességét, illetve a partnereivel való együttműködést.

„Tudnunk kell kezelni a szomszédságunkban jelentkező kihívásokat és válságokat” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: elkötelezettek egy olyan „stratégiai iránytű” megalkotásában, amely segíti a biztonsági kihívások közös, európai értelmezését és a közös válaszok kidolgozását. Kiemelte továbbá az Európát körülvevő, instabil régiókra fordított figyelem és segítségnyújtás fontosságát, konkrétan említve a Nyugat-Balkánt és az afrikai kontinenst.

A védelmi miniszterek tárgyaltak a Görögország határain, az illegális migrációs hullám hatására kialakult helyzetről. Benkő Tibor a szolidaritásáról biztosította a kialakult helyzetben leginkább súlyosan érintett Görögországot, továbbá Bulgáriát és Ciprust.

A találkozó első munkaülésén Josep Borrell Fontelles az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ismertette az európai biztonság és védelempolitikai együttműködés prioritásait. Ezt követően a közös katonai műveletekről, közös képességfejlesztésről, és a partnerségi kapcsolatok kérdéseiről egyeztettek a miniszterek, továbbá aláírták a Közép-Európai Hadosztály Parancsnokság létrehozásáról szóló egyetértési megállapodást is – olvasható a HM közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.