Bezáratta a hatóság az angyalföldi ételbárt

Szennyezett környezet, romlott alapanyagok, tisztítatlan zöldségek voltak a budapesti étteremben

Végh Attila
Forrás: Nébih2020. 10. 02. 12:34
null
Forrás: NÉBIH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október közepéig biztosan nem nyithat ki az a budapesti, Váci úti ételbár, melynek ügyében a vállalkozó panaszát elutasítva október másodikán hozott jogerős határozatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Magyar Nemzet információi szerint 11 tételnyi, több mint 31 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból szennyezettség, jelölés hiánya, eredetigazolás hiánya és lejárt fogyaszthatósági idő miatt, de gond volt a renddel és a tisztasággal is. A vállalkozást csak a hibák kijavítása, és egy újabb, ezt ellenőrző hatósági vizsgálat után lehet újból megnyitni.

A Nébih információi szerint szeptemberben egy zalai mézüzemben és gyümölcsfeldolgozóban, egy szegedi húsüzemben és egy budapesti, XIII. kerületi kifőzdében találtak az ellenőrök olyan jogsértő és az egészségre káros körülményeket, hogy az üzemeket be kellett zárni, az ott talált, lefoglalt élelmiszereket meg kellett semmisíteni. Az ellenőrök a helyben meghozott határozatok alapján be is záratták az üzemeket, ezek szintén csak a hibák kijavítását követő szigorított hatósági ellenőrzés után folytathatják üzleti tevékenységüket. Természetesen bírság is vár az üzemeltetőkre, ennek összege akár milliós nagyságrendű is lehet.

A Nébih ellenőreinek nincs kötelezettségük előre bejelenteni az ellenőrzéseket, azt bármikor megtehetik, s ilyenkor közfeladatot ellátó személynek minősülnek, vagyis az esetlegesen velük szemben tanúsított jogsértő magatartás súlyosabb elbírálás alá esik. Idén szeptember 30-ig 23 esetben intézkedtek ideiglenes bezárásról élelmiszerrel kapcsolatos vállalkozások ellenőrzésénél, a legtöbb hibát vendéglátóipari egységeknél találták, de élelmiszert árusító boltoknál, borászatoknál is voltak hiányosságok, élelmiszer-hamisítás is előfordult. Az idei ellenőrzések száma megközelíti a háromszázat, több mint száz vállalkozásnál szabtak ki bírságot kisebb szabálysértések miatt.

Szeptember 30-án egy Váci úti, reggelizőként-hamburgerezőként üzemelő kifőzdét ellenőriztek az élelmiszer-biztonsági szakértők. A konyhában nem volt elég fagyasztó, a sütésre váró félkész alapanyagokat hűtés nélkül, a polcokon és a padozaton tárolták. A hűtőgépek és a raktár padlója szennyezett volt, a sütőberendezés mellett kifolyt olaj és lehullott ételmaradékok hevertek. A kiszolgálópulton kínált szendvicseket, péksüteményeket nem óvták a cseppfertőzéstől és a rovaroktól. A konyhában nem volt a zöldség tárolására, mosására, tisztítására alkalmas hely és vízvételi lehetőség. A jégsalátát és a salátakeveréket tisztítatlanul használták fel a szendvicsek készítéséhez. A frissen érkezett, tisztítatlan paprikát, narancsot, uborkát, káposztát a vendégtérben tárolták. Ez az eljárás nem volt összhangban a vállalkozás részére kiadott engedéllyel sem, ami előírta, hogy kizárólag tisztított, konyhakész, csomagolt zöldség és gyümölcs vihető be az egységbe.

Fotó: NÉBIH

A Nébih az élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az étkezde üzleti tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A tisztázatlan eredetű tisztítatlan saláta felhasználásával készült élelmiszert és egy lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot azonnali hatállyal kivont a forgalomból, elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését. Az egység az élelmiszer-biztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja csak a tevékenységét. Leghamarabb két hét elteltével kérheti a vállalkozó a hatósági ellenőrzést.

Fotó: NÉBIH

A Nébih ellenőrei azoknál az élelmiszeripari, vendéglátóipari egységeknél, ahol korábban hibákat észleltek, rendszeresen hajtanak végre ellenőrzéseket, ez várható a Váci úti étkezde esetében is. Ha egy korábbi, jogsértés miatt eljárás alá vont üzletnél újra hiányosságokat tár fel az ellenőrzés, akkor a vállalkozó tartós bezárásra, bírósági eljárásra, milliós bírságra, üzleti tevékenysége felfüggesztésére is számíthat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.