Bilincsben a csecsemőgyilkos férfi

A bizonyítékok alapján az apa ölt meg 2004-ben, Péteriben egy csecsemőt, majd a holttestet a szemét közé rejtette. A férfi a feleségét is megfenyegette, ezért nem derült fény eddig a bűnügyre.

Forrás: birosag.hu2020. 06. 19. 15:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatásban marad az a férfi, aki ellen három hónap híján tizenhat éve elkövetett emberölés miatt indult eljárás.

A bizonyítékok szerint a férfi 2004-ben megölte újszülött csecsemőjüket. A bírói indoklás szerint a gyanúsított személyisége, valamint a bűncselekmény erőszakos jellege miatt tartani lehet attól is, hogy a bizonyítást a tanúk, történetesen az anya további befolyásolásával és megfélemlítésével veszélyeztetné, elrejtőzne vagy megszökne az eljárás elől.

A nyomozati anyag szerint 2004. szeptember 24-én hajnalban a most emberöléssel gyanúsított apa akkori felesége Péteri községben levő családi házukban egy életképes fiúgyermeket hozott a világra. A férfi ezt követően az újszülöttet egy asztalterítőbe csomagolta be szorosan, hogy a baba ne kaphasson levegőt. Ezután a csomagot kivitte az utcára, pár sarokra a lakásuktól elrejtette a lomtalanítási-bontási hulladékok közé, amelyekről jól tudta, még aznap délelőtt el fogják szállítani. Ez meg is történt, ám a titokra hamar fény derült, még aznap megtalálták az akkor már halott babát egy Vecséshez közeli külterületi szeméttelepen. Az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat szerint az életképes csecsemő halálát fulladás, ellátatlanság, kihűlés okozta.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást az ügyben, első körben a szülés utáni panaszokkal orvoshoz forduló nőket keresték fel. Utóbb kiderült, ez azért volt vakvágány, mert a férj fenyegetésekkel, hetekig tartó bezárással elérte, hogy a nő senkinek ne beszéljen állapotáról. Senki nem tudta, hogy az asszony gyermeket vár, nem járt orvosnál, védőnőnél, férje fenyegetéseire igyekezett úgy öltözni, hogy leplezze a terhesség jeleit.

Abban az évben nyolc csecsemőgyilkosság történt az országban, de csak ennek az egynek a felelőse maradt ismeretlen. A nyomozati eljárást a rendőrség felfüggesztette, ám mivel a csecsemőgyilkosságot az emberölés minősített esetei közé sorolja a hatályban levő büntetőjogi kódex, így ennek a jogsértésnek nincs elévülési ideje. A rendőrség rutinszerűen, rendszeresen leporolja a felfüggesztett eljárások aktáit, folyamatosan végez az ügyekben meghallgatásokat, adatgyűjtéseket, hiszen az eltelt évek során sok minden megváltozhat. Leginkább az emberi kapcsolatok terén, egy megszűnt fenyegetettségi helyzet, egy megszűnt függőségi viszony, egy szerelmi–baráti kapcsolat felbomlása hozhat legtöbbször fordulatot a nyomozásokban. A csecsemőgyilkosság ügyében is ilyen információk merülhettek fel. A rendőrség ezeknek a részleteiről a nyomozás és a bizonyítás érdekeire hivatkozva egyelőre hírzárlatot rendelt el, mindössze annyit erősítettek meg, a tizenhat évvel ezelőtt elrendelt ügy gyanúsítottja egyértelműen köthető az újszülött halálához.

Petőfi Attila vezérőrnagy június 23-án tart sajtótájékoztatót az ORFK Teve utcai központjában az ügy részleteiről.

Gyermekgyilkosságok

Március 24-én egy 27 éves tiszakécskei nő, aki titkolta terhességét, az otthonában szülte meg gyermekét, majd az egészséges kislány légútjait kezével lezárta, a gyermek megfulladt. A tetemet a házuk kertjében ásta el, a rendőrök egy hét elteltével találták meg, a gyilkossággal gyanúsított anyát letartóztatta a bíróság. Március 29-én egy szentendrei építkezésen találtak savval roncsolt emberi csontokat. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást emberölés gyanúja miatt, az antropológiai vizsgálatok szerint két kisgyermek maradványai kerültek elő, több adatot az ügyben nem hoztak nyilvánosságra. Április 5-én saját maga tett bejelentést a rendőrségen a 37 éves budapesti P. Orsolya, aki előző nap kispesti lakótelepi lakásában végzett egyéves kislányával, mert zavarta sírása, megfojtotta. A bíróság a nőt letartóztatta, elrendelték igazságügyi elmeorvosi vizsgálatát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.