Bíróság elé kerülnek az embercsempészbanda tagjai

A jól szervezett banda kilenc esetben legalább hatvan illegális migráns szállításában vett részt. A gyanúsítottak tízéves börtönbüntetésre számíthatnak.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 05. 22. 14:02
KRNNI
Egy autópálya pihenőjében fogták el a francia sofőrt és a migránsokat a rendőrök Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól szervezett embercsempész-hálózatot derítettek fel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) pécsi munkatársai. Rájöttek, hogy több ügyben is összefutnak a szálak, egy szegedi család állhat az embercsempészet mögött. A folytatólagosan, bűnszervezetben, vagyonszerzés céljából, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett miatt folytatott eljárás nyomozati szakaszát 2021. május 22-én vádemelési javaslattal zárták le, az ügyben a Szekszárdi Járási Ügyészség emel vádat. A bíróság elé kerülő, jelenleg is letartóztatásban levő gyanúsítottak tízéves börtönbüntetésre számíthatnak.

Egy autópálya pihenőjében fogták el az embercsempész-bűnbanda tagjait és a migránsokat a rendőrök
Fotó: Police.hu

A Tolna megyei rendőrök 2020 júniusában az M6-os autópálya Sárközi pihenőjében ellenőriztek egy gyanús, lesötétített ablakú gépkocsit. A magyar sofőr mellett nyolc külföldi utast találtak az egyébként csak hatszemélyes egyterűben. Az utasokról kiderült, illegálisan tartózkodnak az országban, szírnek és irakinak vallották magukat. A sofőr ellen eljárás indult, a migránsokat meghallgatásuk után a rendőrök visszakísérték a határhoz, és kiutasították őket Magyarország területéről. Nem egészen három hét múlva a Vas megyei rendőrök ellenőrzésén akadt fenn két gépkocsi Simaság határában. A magyar sofőrökön kívül itt tíz külföldi utas tartózkodott az autókban, szintén illegális migránsok. A két sofőr ellen ebben az ügyben is büntetőeljárás indult.

A két, látszólag különálló eset szálai a KR NNI pécsi osztályán futottak össze. Az adatokból a nyomozók megállapították, hogy a rokoni és üzleti kapcsolatban álló, 35 éves, szegedi B. József és a 32 éves, szintén szegedi B. János további két ismerősét is beszervezve, 2020 májusától rendszeresen segédkeztek a zöldhatárt illegálisan átlépő migránsok külföldre juttatásában. A szervezettségükre jellemző, hogy minden bandatagnak megvolt a maga szerepe a bűncselekmények elkövetésében.

B. József állt kapcsolatban a migránsokkal, koordinálta a szállításokat, olykor az úgynevezett előfutó járművet vezette, amiből telefonon értesítette a pár kilométerrel mögötte haladó csempészautó sofőrjét, ha rendőri ellenőrzőpontot észlelt. A szállítást saját, kölcsönkért vagy bérelt gépkocsikkal többnyire B. János és egy másik rokon vállalta, a Sárközi pihenőben történt elfogást követően új sofőröket toboroztak a rokonságból. A csempészek az illegális migránsoknak az előre egyeztetett koordináták alapján

a határ közelében élelmiszert, ásványvizet, illetve a telefonos kommunikációt segítő eszközöket is elhelyeztek, ezeken hívták őket a határsértők, ha sikerült átjutniuk Magyarországra.

Az embercsempészek bérelt autókkal fuvarozták a migránsokat
Fotó: Police.hu

Az ügy négy gyanúsítottja a rendőrség által beszerzett bizonyítékok alapján 2020. május 28. és 2020. június 22. között kilenc alkalommal legalább hatvan illegális migráns szállításában vett részt. A Magyar Nemzet információi szerint a banda külföldi kapcsolattal is rendelkezett. A magyar embercsempészek lebukásáról értesülhettek a migránsokat Horvátországból útnak indító bűntársaik, akik telefonjaikat megsemmisítették, nem sikerült az azonosításuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.