Bitcoinbányászatból élhetett a csantavéri bérgyilkos is

Csak az amszterdami gyilkosságot ismerte be Dér Csaba, amiről több videófelvétel is készült, így letagadhatatlan.

2020. 11. 05. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két, előre kitervelten, anyagi haszonszerzés céljából elkövetett emberölésért felel a Fővárosi Törvényszék előtt a vajdasági illetőségű Dér Csaba, akit a hatóságok Európa-szerte a szerb drogmaffia bérgyilkosának tartanak. A csantavéri gyilkosként is emlegetett vádlott saját szempontjából érthető védekezést választott a perelőkészítő ülésen.

A vajdasági illetőségű magyar férfit az általa a tetthelyeken hátrahagyott DNS-minták buktatták le
Fotó: YouTube

Csak annyit ismert be a vádakból, amire megingathatatlan bizonyítékai vannak a hatóságoknak.

 

A személyes adatok felvétele során a bíró megkérdezte tőle, hogy milyen jövedelme van, miből él, mire Dér azonnal rávágta: bitcoinbányászatból havi 4–5 ezer euró bevétele volt. A vádlott nyilvánvalóan olvasta a magyar lapokban az erzsébetvárosi önkormányzati bitcoinbányászatról és áramlopásról szóló cikkeket, innen vehette az ötletet. Cellájában gyűjteményt találtak a saját ügyéről szóló cikkekből, emellett a bitcoinbotrányról szóló cikkeket is gyűjtötte.

Az uniós országok – és a szerbek – hatóságai szerint azonban Dér az egyik dél-szláv drogkartell bérgyilkosa. Maga a vádlott azt mondta egyébként, hogy az amszterdami, állítása szerint önvédelemből elkövetett emberölés után Dániába készült, ám az a munka elmaradt. A vajdasági Csantavéren született, szerb és magyar állampolgársággal is rendelkező, 39 éves, magyar nemzetiségű férfi már a nyomozás során, majd a bíróságon is azt állította, hogy a délszláv maffia üldözi őt, és ki akarja végezni, ezt megelőzendő pedig „problémamegoldóként” tevékenykedett. Ezt tette Amszterdamban is, ahol meg akarták ölni, de megszökött az üldözői elől, majd az egész akciót irányító horvát férfit lelőtte.

A vádirat szerint Dér 2018 szeptemberében Budapesten, a XV. kerületi kiserdőnél végzett V. László egykori építési vállalkozóval. Az áldozat évekkel korábban már a sokkal jövedelmezőbb kábítószer-terjesztésre tért át, és Szerbiából szerezte be a kokaint, ám az akkori szállítója felemelte az árat, így új beszerzési forrást keresett. Ekkor talált kapcsolatot a szerb Alen K.-hoz, akinek Dér Csaba is dolgozott. K. Dért bízta meg, hogy bonyolítsa le az üzletet. Dér 11 darab egykilós csomagot készített, amelyek úgy néztek ki, mintha kokaint tartalmaznának, de porcukor volt bennük. V. László korábban 14 millió forintnyi előleggel lefoglalta a szállítmányt, ám amikor a csomagokat ellenőrizni akarta, Dér tarkón lőtte, majd a holttestet a patakba dobta. V. László autójában azonban nemcsak a csomagok, hanem egy piros hátizsák is bent maradt, benne egy parókával. A DNS-azonosítás így gyorsan ment. Dér Csaba azt állította a bíróságon, hogy valóban ott volt a helyszínen harmadmagával, ám nem ő lőtte le a vevőt. Azt viszont, hogy ki volt a tettes, egyelőre nem árulta el.

2019. február végén a holland hatóságok DNS-egyezéssel bizonyították: 2018 augusztusában egy amszterdami kávézóban is Dér végezte ki Ivan Serdarušić horvát állampolgárt. Ezt a bérgyilkosságot a szórakozóhely felmérésétől a kivégzés utáni öltözködésen át Dér távozásáig biztonsági kamerák rögzítették, így értelmetlen lett volna tagadni, a vádlott beismerte tettét. Egyben kérte, hogy Hollandiában ítélkezzenek felette, hiszen ott követte el a bűncselekményt. Ezt a kérést nem teljesítik, arra viszont a bérgyilkos számíthat, hogy ha Magyarországon szabadul, kiadják Szerbiának, ahol egy belgrádi emberölésért ítélkezhetnek felette.

Az előkészítő ülésen – a vád ismertetését követően – a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, miután a vádlott csak részben ismerte be a bűnösségét, de a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. Ezt követően a vád és a védelem képviselője előterjesztette bizonyítási indítványát, majd a bíróság a vádlott meghallgatásával megkezdte a tárgyalást. Dér meghallgatása január 19-én folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.