Bizonytalan, meddig tart ki a szivárványkoalíció

Programbeszédnek is beillő felszólalások hangzottak el ellenzéki vezetőktől október 23-án. Kiderült, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hazafias, a jelenlegi összefogást megőrző ellenzéket szeretne, vagyis a balszélről középre szeretné átpozicionálni a pártját. Karácsony Gergely pedig egyelőre stílust váltott, és pozitív üzenetet fogalmazott meg a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint, aki úgy véli: a 2022-es országgyűlési választáson az újonnan megválasztott ellenzéki főpolgármesternek már nem osztanak lapot, a bukott miniszterelnöknek viszont nagy tervei lehetnek.

Csekő Imre
2019. 10. 25. 6:05
NIEDERMÜLLER Péter; VARJU László; GYURCSÁNY Ferenc; GRÉCZY Zsolt; LÁSZLÓ Imre
A DK elnöke már 2022-re készül Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most még tartó, euforikus hangulatban minden ellenzéki szereplő a Demokratikus Koalíciótól (DK) a Jobbikig abban érdekelt, hogy kommunikációs szinten az ellenzéki egység fenntartását szorgalmazza, de az érdek- és hatalmi konfliktusok mindezt gyorsan felülírhatják – mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Erik, a Nézőpont Csoport elemzője Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely október 23-i, lényegét tekintve programbeszédeit elemezve. A szakértő szerint a szivárványkoalíció fenntartása nem elképzelhetetlen, mivel számos, korábban jobb helyzetben lévő ellenzéki pártnak előnyöket biztosított az önkormányzati választáson, ugyanakkor mégsem lehet biztosra venni, hogy kiállja a jövőbeni próbatételeket.

– Sokan Gyurcsány Ferenc pártját és személyesen annak vezetőjét is azzal vádolták korábban, hogy internacionalista és nem nemzeti érdekeket képvisel – emlékeztetett az elemző a DK elnökének hazafias ellenzék megteremtéséről szóló szerdai fordulatára. Gyurcsány ezzel szerinte részben mintha beismerte volna, hogy az eddigi ellenzéki tevékenység minden volt, csak hazafias nem, de megmutatta azt a hosszú távú célkitűzést is, amely a néppártosodást jelölte meg jövőbeni stratégiaként.

A DK elnöke már 2022-re készül
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– A DK a magyar politikai paletta szélsőbaloldali pólusát képviselte eddig, de célja az MSZP bekebelezésén keresztül a centrum felé közeledés – állítja Tóth Erik, hozzátéve, hogy Gyurcsány Ferenc ettől függetlenül jobboldali, nemzeti szavazókat nem, vagy csak igen nehezen érhet el. A Nézőpont Csoport elemzője szerint az október 23-i beszédében pozitív üzenetet megfogalmazó Karácsony Gergely stratégiát váltott, miután Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány tagjai is jelezték: a korrekt, kiegyensúlyozott együttműködés megvalósításában hisznek, ennek jeleként pedig javasolták a főpolgármesternek, hogy jelölje meg azokat a projekteket, amelyekből a balliberális városvezetés nem kér.

– A labda az ellenzéki térfélen pattog, és két út közül választhatnak: vagy moderált stílusban igyekeznek együttműködni az erre kész kabinettel, vagy a hétfői ellenzéki parlamenti botránypolitizálást mintaként értelmezve a fővárost saját politikai célkitűzéseik elérésére használják bármi áron – vélekedik Tóth Erik állítva, hogy az utóbbi esetben ideig-óráig működhetne a kormány felelősségét firtató védekező kommunikáció, hosszabb távon azonban a város fejlődésének megtorpanása érzékelhető lenne, és ez vissza is üthetne rájuk.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint Karácsony Gergelynek a 2022-es országgyűlési választáson a korábbiakhoz képest kisebb szerep jut majd, Gyurcsány Ferencnek viszont lehetnek ambiciózusabb tervei. A DK elnöke nem a budapesti vezető kíván lenni, aki mindenre áldását adja.

– Számára az ellenzéki összefogás a jelenleg meglévő politikai pártok számának csökkentését jelenti, és az ő szavazóiknak az átvételét. Amíg Karácsonyék rövid távon terveztek, addig Gyurcsány Ferenc taktikus módon 2022-ben és az azt követő időszakban gondolkodik – jegyezte meg az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.