Biztonságosabb lesz a gyógyszerellátás

A tavaly február 9-én életbe lépett európai uniós rendelkezést a magyar gyógyszerpiaci szereplők teljesítették, és apróbb adminisztrációs hibákon kívül a rendszer megfelelően működik.

Magyar Nemzet
2020. 02. 11. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még biztonságosabb lett a hazai gyógyszerellátás a vényköteles gyógyszerek egyedi azonosítóval való ellátásával – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján. Szentiványi Mátyás elmondta, hogy a tavaly február 9-én életbe lépett európai uniós rendelkezést a magyar gyógyszerpiaci szereplők teljesítették, és apróbb adminisztrációs hibákon kívül a rendszer megfelelően működik. Ezek az adminisztrációs hibák inkább informatikai jellegűek voltak, a gyógyszerek lakossághoz való eljutását nem befolyásolták – tette hozzá.

Kiemelte, hamis gyógyszer eddig a zárt láncú értékesítésben nem volt, de a kötelező szerializáció, tehát az egyedi gyógyszer-azonosító kód és manipulálás elleni eszköz bevezetése óta a rendszer egyfajta stabilizációs időszakban van. Szentiványi Mátyás tájékoztatása szerint heti hétmillió tranzakció zajlik a gyógyszertárakban, ezek 99,8 százalékban sikeresek voltak. A cél, hogy a 0,2 százalékos hibaarány tovább csökkenjen 0,05 százalékra.

Kaczor Erzsébet, a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer működtetéséért felelős HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke arról beszélt, hogy komoly iparági összefogást igényelt az európai uniós rendelet életbe léptetése.

Feller Antal, a HUMVO igazgatósági alelnöke is megerősítette, hogy sem patikai forgalomban, sem pedig az interneten legálisan vásárolható gyógyszerek között nem volt hamis készítmény Magyarországon. Úgy véli, az egyedi azonosító és a „dézsmabiztos” csomagolás is csökkenti a hamis gyógyszerek forgalmának kockázatát. Feller Antal kitért arra is, hogy a szerializáció magyarországi bevezetése köszönhető ez a gyógyszergyártóknak, amelyek az anyagi terhek nagy részét viselik, a nagykereskedőknek és a végfelhasználóknak, vagyis a kórházaknak, patikáknak.

Az Európai Unióban Magyarország a legjobban teljesítők között van a rendszer indulása óta – emelte ki az alelnök. A sajtótájékoztató keretében az OGYÉI és a HUMVO együttműködési nyilatkozatot írt alá a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem jegyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.