Biztosították a hajléktalanellátást

Továbbra is biztosított a kellő számú szálláshely és megfelelő férőhely az arra rászorulóknak, a kormány a költségvetésben biztosítja az ellátórendszer működéséhez szükséges feltételeket – jelentette ki kérdésre az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Rétvári Bence kiemelte: a kabinet tavaly 12 milliárd forintot fordított a hajléktalanok ellátására.

2020. 02. 17. 11:51
null
A kormány tavaly 12 milliárd forintot költött a legelesettebbekre Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma senkinek nem kell az utcán töltenie az éjszakát, a hajléktalanellátásban van elég hely – válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Vadai Ágnes kérdésére. A DK-s országgyűlési képviselő előzőleg írásban arról kérdezte Orbán Viktor kormányfőt, hogy miért fagynak meg ma emberek Magyarországon. Vadai Ágnes a Magyar Szociális Fórum adataira hivatkozva azt írta: tavaly szeptember közepétől idén ja­nuár közepéig 95-re emelkedett a fagyhalál áldozatainak a száma.

Rétvári Bence válaszában arra mutatott rá, hogy a forrásként megjelölt Magyar Szociális Fórum a Bíróság.hu oldalon fellelhető civil szervezetek névjegyzékében nem szerepel, vagyis nem létezik, az adatai nem hitelesek. Hozzátette, hogy a Vadai által hivatkozott közlemény ellenőrizetlen adatokat tartalmaz. – Ön tehát egy nem létező, fiktív szervezet ellenőrizhetetlen adataira hivatkozva teszi fel kérdését, ami jól mutatja az ellenzék totális tájékozatlanságát – reagált Vadai érdeklődésére az Emmi államtitkára.

A kormány tavaly 12 milliárd forintot költött a legelesettebbekre
Fotó: Éberling András

A kormánypárti politikus kifejtette: a szociális ellátórendszer, azon belül különösen a hajléktalanokat ellátó rendszerének alapvető feladata az élet védelme és az ellátottak társadalmi reintegrációhoz való hozzásegítése, amire a kormány az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított és fordít jelenleg is. Rétvári Bence hangsúlyozta, a kormány a költségvetésben biztosítja az ellátórendszer működéséhez szükséges feltételeket, s ahogy eddig, úgy továbbra is biztosított a rászorulóknak a kellő számú szálláshely és megfelelő férőhely. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hajléktalanok ellátására az elmúlt években több mint 9,4 milliárd forintot költött a kormány, amíg tavaly ez az összeg elérte a 12 milliárd forintot.

– A hajléktalan embereknek fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a február 9-i adatok szerint országosan és Budapesten is 90 százalék alatti volt, a szabad férőhelyek száma 609 volt akkor – fűzte hozzá. Kitért arra is: Magyarországon csaknem tízezer éjjeli menedékhely és átmeneti szállás, férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére, ezeken kívül télen még további 1600 többletférőhely biztosított. A nappali melegedőhelyek száma pedig országosan több mint 7600, a rászorulók összesen 353 intézményben kaphatnak ellátást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.