BKK: mindenki kerülje a zsúfolt járatokat!

Zsebtolvajlás elleni akció indul Budapest közösségi közlekedési vonalain az adventi időszakban. A BKK első tanácsként arra kér mindenkit, hogy aki teheti, kerülje el a zsúfolt járatokat. Mivel a fővárosban a nagy forgalom állandó, a BKK lényegében arra kéri az embereket, hogy ha a zsebtolvajokat el akarják kerülni, ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

2020. 12. 13. 7:52
Zsebtolvaj akcióban
Advent - A BRFK bűnmegelőzési sajtótájékoztatója az év végi ünnepekkel kapcsolatban Fotó: Mónus Márton Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A BKK és a BRFK az adventi időszakban is azért dolgozik, hogy biztonságosan lehessen utazni még a legzsúfoltabb fővárosi járatokon is” – írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A közlekedésszervező vállalat arra figyelmeztet, hogy a karácsonyt megelőző vásárlási szezon bizonyos időszakaiban a megszokotthoz képest többen használják a közösségi közlekedést.

A nagy tömegeket vonzó járatokon azonban a zsebtolvajok is felbukkannak, ezért könnyen pórul járhat a vásárlás előtt álló utas.

„Bár az ünnepi rohamban általában figyelmetlenebbé válnak a közlekedők, azonban a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) figyelme ilyenkor sem lankad” – közölte a BKK.

A közlekedésszervező társaság az adventi időszakban megváltozott utazási szokások miatt, illetve az utasok biztonságérzetének növelése érdekében fokozott jegyellenőri, vagyonőri és utaskoordinátori jelentétet biztosít

a VIII., a X. és a XVIII. kerület meghatározott járatain, valamint a főváros gerincvonalain egészen karácsonyig.

Emellett azok a rendőrkapitányságok is partnerként vesznek részt az akcióban, amelyeket az ünnep miatt megnövekedett vásárlóforgalom a leginkább érint. A rendőri jelenlét növeli az ellenőrzések hatékonyságát, ezzel a BRFK jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy biztonságosan lehessen utazni a legzsúfoltabb fővárosi járatokon is.

A zsebtolvajok jelenléte sajnos elkerülhetetlen velejárója a nagyvárosi közlekedésnek. Ahhoz, hogy az utasok a közösségi közlekedés járatain ne váljanak a tolvajok áldozatává, fontos betartani néhány alapvető szabályt – írta a BKK.

Ha nem akarja, hogy kirabolják, ne utazzon!

A közlekedésszervező társaság leszögezi, hogy lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt járatokat. Bár itt lényeges megjegyezni, hogy az utazónak általában nem választás kérdése, hogy mikor és mivel utazik. A zsúfoltság ellen a BKK járatsűrítéssel tudna tenni, amely a kormányhivatal kérésére meg is valósulhat. Ugyanis Sára Botond fővárosi kormánymegbízott arra kérte a BKK-t, hogy a koronavírus-járvány miatt sűrítsék a BKV járatait, miután a főváros nem tett eleget Orbán Viktor miniszterelnök egy hónappal ezelőtti kérésének. A BKK hétfőre ígérte a kidolgozott járatsűrítési tervet.

Óvatosan a tolvajokkal!

További biztonsági intézkedésként a BKK azt javasolja, hogy utazás közben a táskánkat mindig tartsuk magunk előtt, és fogjuk azzal a kezünkkel, amelyikkel épp nem kapaszkodunk. A pénztárcát a kabát belső zsebében érdemes tartani, ne vegyük elő utazás közben! Lopás, rablás esetén ne szálljunk szembe az elkövetővel, mert ezeket az akciókat általában szervezetten, egyszerre többen hajtják végre! Ha tetten érjük a tolvajt, kérjük hangosan a környezetünkben lévő emberek segítségét, illetve értesítsük a rendőrséget!

Korábban időseket zártak volna ki a tömegközlekedésből

Karácsony Gergely főpolgármesterben nem először merül fel, hogy az adott probléma megoldását az utazók távoltartásával kívánja megoldani. Ha nincs utas, nincs probléma. Mint lapunk is beszámolt róla, a főpolgármester által társelnökölt minipárt, a Párbeszéd a koronavírus terjedését a közösségi közlekedési eszközön úgy kívánta megállítani, hogy parlamenti előterjesztésükben azt javasolták, az idősek ne használják a járműveket. Ezt a javaslatukat visszavonták, és egy módosított változatot újra benyújtottak, majd közleményükben letagadták, hogy volt ilyen előterjesztésük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.