Blöff a CT-program

Mind a szuperkórházak szükségességét, mind a kerületenkénti CT-berendezések feleslegességét kezdik belátni ellenzéki oldalon is. A kormánytól a fővárosnak jutott tízmilliárd forint elosztásában a képdiagnosztikai eszközökre nem kellene jelentős összeg, hiszen már most sem hosszúak a várólisták, és a főváros 1,75 milliós lakosságából 1,2 millió olyan kerületben lakik, ahol több CT is van.

Szilágyi Anna
2020. 02. 20. 14:15
null
Minden kerületre majdnem két berendezés jut, ahol nincs, ott is könnyen elérhető Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az ellenzéki oldalon is belátják, hogy teljesen felesleges minden kerületbe CT-készüléket venni, bár Karácsony Gergely kitart amellett, hogy szükség lenne rá. A főpolgármester a fővárosnak ötvenmilliárd forintot kért egészségfejlesztésre a kormánytól a következő öt évre, ám az első részlet elosztása is mutatja, hogy Karácsony szakmailag megalapozatlan döntéseket hoz. Az első tízmilliárd forintos kormányzati forrásból kétmilliárd forintot CT- és MR-készülékek vásárlására akar fordítani. Budapest betegellátásában azonban nem a CT-hiány a legégetőbb – amire a 444.hu is figyelmeztet egy tegnapi cikkében. Mint írták, a Péterfy-kórházban működő szolgáltató azzal erősítette meg ezt, hogy két héten belül bármely beutalt beteget megvizsgálnak, vagyis eleve nincs hosszú várakozási idő.

Minden kerületre majdnem két berendezés jut, ahol nincs, ott is könnyen elérhető
Fotó: Teknős Miklós

Korábban lapunk is beszámolt róla: összesen 43 CT-berendezés működik ma Budapesten, tehát majdnem minden kerületre két eszköz jut. A Radiológia.hu szakportál arra mutat rá: az elmúlt évtizedben a CT- és MR-berendezések száma megduplázódott. Zöldi Péter közgazdász, egészségügyi menedzser arról ír: nem a CT-berendezések száma, sokkal inkább az elvégzett vizsgálatok mennyisége határozza meg egy egészségügyi rendszer teljesítményét. – Míg Nyugat-Európában egy CT-berendezésen átlagosan évi hatezer vizsgálatot végeznek, Magyarországon ez a szám meghaladhatja a tízezret – közli a szakember. Kifejti: a fővárosban elérhető 43 CT-berendezés azt jelenti, az 1,75 millió lakosból 1,2 millió olyan kerületben lakik, ahol van CT, 550 ezer olyanban, ahol nincs; ám az ő ellátásuk sem jelent problémát.

A 444.hu azt is írta: teljesen felesleges lenne a most kapott támogatásból plusz CT- és MR-készülékeket venni, és azokat egy-egy önkormányzathoz telepíteni. Sokkal értelmesebb és költséghatékonyabb ezeket a készülékeket egy diagnosztikai központba szervezni, ami akár négy-öt kerületet is felölelhet, így megosztva négy-öt kerület között a funkciókat. Hozzátették: ezzel kevesebb szakemberre lenne szükség, miközben a betegellátás színvonala jelentősen emelkedhetne. Ugyanezt szolgálnák a budapesti szuperkórházak is, amelyek képesek lefedni az ellátás teljes spektrumát. Ismert: ezt a kormány 2017 óta, a teljes fővárosi egészségügyi ellátást megújító Egészséges Budapest program elindulása óta zászlajára tűzte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.