Böröcz László: Az 1956-os forradalom kétszer is diadalmaskodott

A véráztatta 20. századi magyar történelem fénypontját jelentő 1956-os forradalom és szabadságharc kétszer is diadalmaskodott – mondta a Fidelitas elnöke a Fidesz ifjúsági szervezete által a budapesti Széna téren megtartott kedd esti megemlékezésen.

Forrás: MTI2019. 10. 22. 21:54
BRCZ Lszl
Budapest, 2019. október 22. Böröcz László fideszes országgyûlési képviselõ, a párt ifjúsági társszervezete, a Fidelitas elnöke beszédet mond a Fidelitasnak az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott megemlékezésén a fõvárosi Széna téri '56-os emlékmûnél 2019. október 22-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Böröcz László úgy fogalmazott: a gyorsan tovatűnő azonnali diadal után 33 évet kellett várni a nagy győzelemre, a kommunista rendszer összeomlására. Nem lehet eléggé nagyra becsülni az 1956 őszi események szerepét a régió mai szabadságában és a legyőzhetetlennek hitt szovjet birodalom megrendítésében – közölte.

A 1956-os forradalmárokat méltatva a politikus arról is beszélt, hogy október 23. előestéjén azért vannak itt, hogy tisztelegjenek az akkor elnyomott, megszállt ország szabadságáért mindent kockára tevő elődök nagysága előtt.

Majd úgy folytatta: itt voltak 2006-ban is, amikor az országot és a fővárost akkor vezető kommunista utódpárt könnygázzal, gumilövedékekkel, lovasrohammal tette felejthetetlenné 1956 ötvenedik évfordulóját.

Az 1956 jelentőségét hangsúlyozva szólt arról is, hogy Cseh Tamás talán két legnagyobb Budapest-balladáját – a Széna tér és a Corvin-köziek címűt is – a szabadságharc ihlette.

Erről megjegyezte, hogy csak a legnagyobb események szivárognak át a tömegkultúrába és ihletik évtizedekkel később is színházi és zenei művek hosszú sorát, Magyarországtól Olaszországig.

Ez a popkulturális jelenlét mutatja legjobban, hogy tizenévesként és huszonévesként miért a modern magyar történelem legjobban átélhető öröksége az 56-os pesti srácok és pesti lányok kiállása, amely a világtörténelem egyik legnagyobb 20. századi hőstörténete – fogalmazott.

A Fidelitas elnöke azt mondta: ma nem tankokkal és egy idegen elnyomó hadsereggel kell küzdenünk a szabadságunkért, hanem saját kényelmünkkel, önzésünkkel és közönyünkkel kell megküzdenünk nap mint nap. 1956 fiataljai nem törődtek a fáradtsággal, a kilátástalansággal, hanem hittek a nemzet erejében és sokan életüket is feláldozták a szabad magyar jövőért – hívta fel a figyelmet.

A kormánypárti politikus, fideszes országgyűlési képviselő ünnepi beszédét az 1956-os forradalomról írt olasz dal első sorait is idézve úgy zárta: Tisztelet a hősöknek!; Avanti ragazzi di Buda, Avanti ragazzi di Pest! (Előre budai srácok, előre pesti srácok!).

A beszéd után Böröcz László és Borbély Ádám, a Fidelitas fővárosi elnöke megkoszorúzta a Széna téri 1956-os emlékművet. Az ünnepséget a forradalom emlékére írt színpadi előadás zárta, amelyet a Fidelitas fővárosi tagjai és színészhallgatók adtak elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.